ШК “Етър” спечели пет медала в турнира “Слънцата на Трявна”

Публикувано на чт, 10 май 2018
248 четения

Пет медала извоюваха малките шахматисти на “Етър” в седмото издание на националния турнир “Слънцата на Трявна”. Турнирът бе валиден за международен коефициент, участваха 64 деца от страната на възраст от 6 до 14 години. Те играха стандартен шахмат на контрола 60 минути + 30 секунди на ход в шест кръга. Главен съдия бе Николай Йорданов. Организатори са местният клуб “Трявна-2001” със съдействието на ШК “Етър”, “Орловец-1997” (Габрово) и “Пристис” (Русе).
Етърци се окичиха с две златни и три сребърни отличия. Стилиан Ангелов стана победител до 14 години с актив от 5 точки и е трети в генералното класиране. Много оспорвана бе борбата за челните места, общо пет състезатели постигнаха по 5 т., като победителка стана Ева Русева от “Спартак Плевен 21”. Кристиан Ангелов спечели сребърен медал до 14 години с 4 точки. При победа в последния кръг щеше да оглави класирането, но не успя да се пребори с Християн Илиев от “Шумен-2005”, който стана шампион при 12-годишните.
При момичетата до 10 години също имаше сериозна конкуренция. Шампионка с 3,5 точки стана Стефани Бижева от “Етър”, следвана от Йоанна Кръстева от “Елит” (София) и Моника Илиева от “Михаил Тал” (Червен бряг) със същия брой точки. Стефани покачи личния си рейтинг с 30 точки. Сребърен медал до 12 години спечели Вероника Стефанова от “Етър” с 3 точки, а трета е Мелиса Салим от “Орловец 1997”.
Сребърен медал за етърци донесе и Николай Димитров при 8-годишните момчета. Той бе приятната изненада на турнира, тъй като дебютира на сериозно състезание и се занимава съвсем отскоро, но това не му попречи да изпревари опитни конкуренти в своята група. Слав Чамурков зае пето място при 10-годишните момчета с 4 т. Той раздели 2-7 място в групата, но допълнителните му показатели не бяха достатъчни за медал. Също пети стана Тодор Великов при 8-годишните.
Домакините традиционно почерпиха участниците с шахматна торта. Победителите получиха купи, медали и дипломи, а всички състезатели и сертификати. Призьорите бяха наградени от кмета на Трявна Дончо Захариев, който ги покани на следващото издание на турнира.

Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново