Шестима великотърновски алпинисти атакуват връх Хан Тенгри в Тян Шан

Публикувано на чт, 14 юни 2018
693 четения

Шестима алпинисти от Алпийски клуб “Трапезица 1957” във Велико Търново се подготвят за изкачването на връх “Хан Тенгри” в планината Тян Шан, съобщиха от Туристическото дружество “Трапезица-1902” във Велико Търново.
Алпинистите Боян Димов, Петър Петров, Цветанка Петрова, Живко Жечев, Стефан Дончев и Галин Велчев се подготвят за експедицията, която ще се състои през летните месеци.
В хода на тренировките те са се срещнали с председателя на Българската федерация по катерене и алпинизъм и заслужил майстор на спорта Петко Тотев, който е изкачил върха по 2 маршрута.
Алпинистът им е предоставил филмирани кадри от изкачването и фотоси, илюстриращи спецификата на маршрутите, както и подробни разяснения за обективните и субективни опасности, за разположението на междинните и височинни лагери с пълни подробности от ключовите участъци по маршрута.
Той е дарил и филмите “Еверест – радост и мъка” – 1984 г. “Южната стена на Анапурна” – 1985 г., “Броуд пик, една мечта” – 2001 г., които ще бъдат на разположение към Туристическия учебен център “Момина крепост”.
Петко Тотев е изкачил върха по 2 маршрута, като изкачванията във фотоси и филм представи на великотърновските алпинисти. Така им даде подробни разяснения за обективните и субективни опасности, за разположението на междинните и височинни лагери с пълни подробности от ключовите участъци по маршрута.

Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново