Само половин точка раздели ШК “Етър” от “А” група

Публикувано на вт, 9 юни 2015
253 четения

ШК “Етър” - мъже и жени, на държавното първенство по шахмат.

ШК “Етър” за малко не успя да запази мястото си в “А” група при жените на завършилото в Слънчев бряг държавно първенство. По регламент в “А” професионална група играят по 8 отбора при мъжете и жените. Мъжете са по 4 състезатели + 3 резерви, а жените – 3+1. Допуска се чуждестранно участие – по 1 състезател от държава, членка на ЕС, и 1 извън ЕС. Само два отбора тази година се възползваха от това право.
Контролата за игра бе класическа: 1.30 часа +30 сек. на ход на състезател за цялата игра, кръгова система в 7 кръга (всеки срещу всеки). По регламент последните два отбора отпадат от групата, а два от “Б” група влизат на тяхно място.
ШК “Етър” имаше отбор при жените, съставен само от великотърновки: мм за жени Светла Йорданова, мс Венета Петкова и Ива Пенчева. “За съжаление, класирахме се седми, само на половин точка от оставане в групата. Постигнахме победа с 3:0 срещу “Кракра” (Перник), но загубихме със същия резултат от Плевен, които накрая ни изпревариха минимално. Наравно завършихме с шампионките от “Локомотив” (Пловдив). Взехме точки срещу почти всички отбори, малко не ни достигна да победим сребърните медалистки от Бургас. Играхме под напрежение, без резерва, и това се оказа фатално”, коментира Светла Йорданова.
За сметка на това отборът на ШК “Етър” при мъжете в “Б” група се представи много силно и зае 6-ото място. Те бяха под номер 13 от общо 15 отбора, но изнедвадащо през цялото време бяха в борбата за първите места. Николай Илиев (1,5 точки), Стефан Калчев (3,5), Емил Петков (5) и Стефан Стойнов (3,5) защитаваха честта на “виолетовите” напълно достойно. Капитанът на отбора Емил Петков покри норма за майстор на спорта. Отборът завърши с 7 мачточки и общо 13,5 т. Победиха Силистра с 2,5:1,5, “Траяна” (Стара Загора) с 3:1, “Тунджа” (Ямбол) с 3:1, направиха равенство с Козлодуй и минимални загуби от първите три отбора в класирането: “Бургас 64”, “Славия” и Пазарджик. Последните два кръга играха тежки срещи на 1-2 маса.
Участието и на двата отбора без резервни състезатели (по финансови причини) безспорно се отрази на крайното им класиране. Конкуренцията в шахмата е огромна, на тези първенства участваха общо 23 мъжки и 12 женски отбора, сред които 25 гросмайстори и гросмайсторки, 24 международни майстори за мъже и жени. Клубът участва изцяло със собствени средства, като от Младежката организация на АБВ бяха осигурени екипи.
Само пет клуба, сред които и “Етър”, имаха отбори и при мъжете, и при жените. Амбициите на клуба са през следващата година и двата му представителни отбора да се класират за “А” група, където реално е мястото на великотърновския шахмат, но за целта ще са нужни сериозни усилия както в организационен, така и във финансов аспект.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново