Рекорден интерес към шахматния турнир “Търновската царица 2013”

Публикувано на пн, 29 Апр. 2013
333 четения

Рекорден интерес има към започващия утре турнир по шахмат за деца, юноши и девойки за купата “Търновската царица”, съобщиха организаторите. В 16-ото поред издание на надпреварата, което предстои утре и в сряда, се очакват над 200 участници от цялата страна, а и от чужбина. Досега рекордът бе от 157 участващи състезатели.
За първи път се променя и форматът – няма да се играят два турнира, а четири отделни – във възрастовите групи до 8, до 10, до 12 и 14 години смесено за момчета и момичета, като после ще се изготви отделно класиране и за тях. Ще се играят 7 кръга на 30 минути на състезател по правилата на ускорения шах.
Организатори на “Търновската царица” са Шахматен клуб “Етър”, Община Велико Търново и Българската федерация по шахмат. Проявата е под патронажа на кмета Даниел Панов и е под знака на кандидатурата на В. Търново за Европейска столица на културата през 2919 г.
“Пристигат всички най-силни шахматисти в страната, включително европейските шампиони Цветан Стоянов и Габриела Антова. Тази година имаме и международно участие – от Унгария пристига световната вицешампионка Ана Мариянович, ще има и представители на Македония”, съобщи треньорката Светла Йорданова. Право на участие имат състезатели, родени след 1 януари 1999 г., турнирът е валиден за международен рейтинг по ускорен шах.
Великотърновският ШК “Етър” отново ще разчита на всички свои състезатели, като амбициите са отново големи – най-високите отличия.
Откриването е утре от 14:00 ч. в хотел “Етър”, а час по-рано е и техническата конференция. Във вторник има четири кръга, а на 1 май от 8:30 ч. са останалите три кръга. Тържественото награждаване е от 13:30 часа в ресторанта на хотел “Етър”.
Общият награден фонд е 1650 лв. Във всяка възрастова група победителят получава купа, зратен медал и 100 лв. премия, за вторите са предвидени сребърни медали и 60 лв., а за третите – бронзови отличия и 40 лв. Предвидени са и допълнителни индивидуални награди, предметни призове ще има и за най-малък участник и участничка.
“Търновската царица” обаче е само началото на шахматните празници във Велико Търново, които предстоят в началото на май. От 1 май стартира още по-амбициозен проект – Първият открит международен турнир за мъже и жени “Стара столица”. В него право на участие ще имат всички български и чуждестранни шахматисти без ограничения. Турнирът ще бъде валиден за международен рейтинг и звания. Контролата за игра е 90 минути на състезател плюс 30 секунди на ход. Таксата за участие е 20 лв. за участниците в “Търновската царица”, 25 лв. за шахматисти под 18 и над 60 години и 40 лв. за всички останали.
Турнирът “Стара столица” стартира на 1 май, от 15:00 ч. е техническата конференция, а час по-късно започва първият кръг. Играят се общо девет кръга. Надпреварата ще продължи цели шест дена – на 6 май от 14:00 ч. е тържественото закриване и награждаване.
Много сериозен е наградният фонд – той възлиза на 8350 лв. Основните награди са съответно 2000, 1200, 700, 500, 400, 350 лв., две по 300 и две по 250 лв. Допълнителни награди ще има за юноши, девойки, ветерани над 60 г., жени, рейтингови групи на обща стойност 2000 лв. Първият открит международен турнир “Стара столица” също е под егидата на Общината и е под знака на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново