Радослав Димитров шампион по шахмат до 20 г., още 2 медала за великотърновци

Публикувано на пн, 4 мар. 2013
618 четения

Кметът Даниел Панов връчи бронзовия медал на Емил Стефанов в държавното първенство до 20 г.

Кметът Даниел Панов връчи купата на шампиона Радослав Димитров.

Международният майстор Радослав Димитров спечели титлата в държавното първенство по класически шах до 20 години, домакин на което бе В. Търново. Организатор бе Българска федерация по шахмат, а съорганизатор ШК “Етър” с подкрепата на Община Велико Търново.
Радослав Димитров от ШК “Булмекс” (ВТ) беше безапелационен и спечели и седемте си партии – срещу Ивайло Павлов и Виктор Атанасов от “Етър”, Радостин Рафаилов и Георги Ганчев от “Шумен”, Даян Нинов от “Марица изток”, а в последните два кръга и срещу Емил Стефанов и Кристиан Йорданов от “Етър”. Така Радослав завърши с пълен актив от 7 точки, следван от Даян Нинов, който събра 6 т.

 

Кметът Даниел Панов връчи бронзовия медал на Емил Стефанов в държавното първенство до 20 г.

Бронзов медалист стана държавният шампион до 14 г. Емил Стефанов, който е и най-добре представилият се състезател на “Етър”. Емил събра 5 точки, като допусна загуби само от шампиона Р. Димитров и втория Д. Нинов, а победи Георги Ганчев, Росен Тодоров от “Абритус” (Рз), Радостин Рафаилов, Джулиян Георгиев от “Дебют” (Оряхово) и Дамян Калбанов от “Етър”. Четвърти също с 5 т., но с по-лоши допълнителни показатели стана Кристиан Йорданов също от “Етър”.

При девойките титлата спечели Ани Крумова от “Георги Даскалов” (Вн) с актив от 6.5 точки. Тя взе 6 победи и направи само едно реми. Шампионката от миналата година – великотърновката Цвета Галунова от “Марица-изток”, спечели сребърния медал. Цвета стартира с реми и загуба, но после натрупа пет поредни победи. Решаваща за второто място бе победата й в последната партия срещу Дарена Сиркова от “Локо-2000” (Пд). Така Цвета взе среброто, а за Дарена остана бронзовият медал с актив от 5 т. При девойките до 20 г. се състезаваха и две млади състезателки на ШК “Етър” – Ива Пенчева с 1.5 т. и Мария Калбанова с 0 т.
В събота завърши и надпреварата по ускорен шах и блиц (б.р. – информация за тези две първенства четете утре).
Шахматен клуб “Етър” за първи път бе домакин на държавно първенство до 20 г. и това бе голямо предизвикателство, но организацията отново бе безупречна. “Конкуренцията бе силна, за състезателите на “Етър” шампионатът беше повече за обиграване и подготовка за предстоящите първенства в техните възрасти. Представянето ни обаче беше много добро, трето и четвърто място е повече от добре. От най-малките Кристиян Иванов (8 г.) и Димитър Лазаров (7 г.) направиха по 3 т. При девойките можехме и повече, но имахме и малшанс”, обобщи треньорката Светла Йорданова.
Купите и медалите на призьорите бяха връчени лично от кмета на Велико Търново Даниел Панов. Той им пожела успехи и в бъдеще, като продължат да напредват в шахмата и да бъдат толкова добри и в учението.
Даниел Панов анонсира и два предстоящи турнира в началото на май, които ще са обединени под слогона “Великотърновски шахматни празници”. От 30 април до 1 май е традиционната надпревара “Търновската царица”, която е и Купа на България за юноши и девойки до 14 години. От 1 до 6 май пък е Първият открит международен турнир “Стара столица”, който ще бъде валиден за международен рейтинг и норми. И на двете прояви патрон ще бъде кметът Даниел Панов, който пожела на участниците в държавното първенство да се включат в турнирите, а по този начин цяла седмица Велико Търново ще бъде шахматна столица на България.
Анатоли ПЕТРОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново