Пресиан Йорданов – младата надежда на шахмата в Павликени

Публикувано на чт, 27 май 2021
88 четения

Пресиан Йорданов се превърна в една от младите шахматни надежди на Павликени. Ученикът от местното ОУ “Климент Охридски” се представи отлично в шестото издание на международния турнир “Маринополци”, постигайки 4 точки от 9 възможни в лютата битка с опитните 82-ма шахматисти от цяла България.
Този добър резултат му осигури златния медал в категорията на най-добре представило се дете от Павликени, изпреварвайки на точка немалката конкуренция. Сребърен медал в същата категория взе Мартин Кирев от ОУ “Бачо Киро”, а с бронз се окичи Боян Найденов, отново от ОУ “Бачо Киро”.
Пресиан тренира активно последните месеци. През април взе участие в държавното индивидуално първенство за ученици, провело се в Казанлък, а преди две седмици представлява града си в традиционния турнир “Слънцата на Трявна”. Въпреки невъзможността тази година да провеждат тренировки в неговото училище, треньорите на ШК “Маринополци” и ШК “Асеневци” Цвета Галунова и Даян Нинов споделят, че желанието му да играе шах е надделяло и са преминали в онлайн формат, който според тях не е оптималният вариант за развитието на едно дете, но е начин за справяне със ситуацията.
“Шахматът е може би единственият спорт, който може да бъде практикуван онлайн, и в това отношение сме привилегировани пред останалите спортове. Ние обаче много силно вярваме в необходимостта от социален контакт при подрастващите и живите тренировки ни липсваха безкрайно много”, споделят Цвета и Даян.
Освен да посещава груповите тренировки в интернет пространството, малкият шахматист се занимава и индивидуално с международната майсторка за жени Цвета Галунова, както и изпълнява самостоятелни задачи под нейно ръководство. Усилията, които е вложил, вече дават и резултат, след като Пресиан показа много силна игра сред жестоката конкуренция на международния турнир “Маринополци VI”, където в един турнир децата се състезаваха заедно с големите опитни и професионални шахматисти.
“Веднага след турнира разгледахме партиите, които той старателно си записваше по време на състезанието, за да открием грешките в играта му и докато още са пресни, да ги обсъдим и изчистим. Останах впечатлена от темповете на развитието му, искрено се надявам да продължи да се бори и труди с все същия хъс. Направи ли го, вярвам, че още по-големи успехи тепърва предстоят”, коментира Цвета Галунова.
Тренировките по шахмат в Община Павликени стартираха през 2016 г. и оттогава не са прекъсвали. Дори във времето, когато всичко бе затворено, павликенските деца имаха възможност да се срещат със своите треньори в специална онлайн платформа. През лятото със съдействието на Община Павликени и МКБППМН е планирана и нова начинаеща група, която ще бъде безплатна за децата, които искат да се посвещават в древната игра.
Анатоли ПЕТРОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново