Петьо Костадинов: „Нямам притеснения за честността на конгреса“

Публикувано на ср, 13 мар. 2024
86 четения

Нямам никакви притеснения за честността на конгреса, очаквам отлично подготвено и прозрачно провеждане, заяви кандидатът за президент на БФС Петьо Костадинов във В. Търново, където избра да закрие предизборната си кампания. Четири причини посочи той за избора си да стори това в старата столица – акцент в програмата им е работата с общините, а кметът на В. Търново Даниел Панов е председател на Сдружението на общините, Венцислав Спирдонов отново оглави Асоциацията на председателите на Общински съвети. В добавка т.г. се навършват 100 г. организиран футбол в България и 100 г. от основаването на „Етър“.

13 души ще покани в Изпълкома Петьо Костадинов, ако бъде избран, останалите две квоти са за ПФЛ и АФЛ. Част от екипа му са проф. Андрей Захариев, експерт Публични финанси и местно самоуправление, адв. Николай Калистратов, експерт-финансист и юрист, ген. Борислав Сертов, експерт по сигурността, арх. Ивайло Мишев, експерт футболна инфраструктура и бази, Добри Козарев, президент на “Гигант” (Съединение), д-р Стефан Проданов, бивш състезател по футбол и д-р по икономика, д-р Христо Мазнейков, експерт спортна медицина и ортопедия, Иван Аспарухов, кмет на Община Мездра, бивш зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството и проф. Марин Гъдев, известен експерт по кондиционна подготовка във футбола и бивш състезател по лека атлетика.

Още две нови имена осветли Костадинов при закриването на кампанията. Те са на инж. Живко Желев, чиято фирма изгражда стадион „Локомотив“ в Пловдив, президент на Националната волейболна лига и на ВК „Берое“, с доказан професионален профил, както и Сезай Баки Ахмед от Черноочене, който трябва да ускори комуникацията с кметовете.

„Има 567 клуба в областните групи, всеки от тях ще получи 4-цифрена сума, стига да участва в състезания. Не сме в никак лоша позиция. Но ако не стигна до балотаж, няма да подкрепя никого и няма да участвам в чужд екип. Всички такива приказки са тотална измишльотина“, заяви Петьо Костадинов. Той самият е радетел конгресът да се предава от медиите, екипът му е предложил и гласуването от клубовете да става с бюлетина, но без тъмна стаичка, а пред всички да се пуска в урната.

Интересен отговор даде Костадинов на Тодор Георгиев – Теди Джорджо, дали като президент би поканил доказани футболисти като Гонзо, Бербатов, Стилиян и Мартин Петрови за общото благо на футбола. „Правят се непочтени шегички с Георги Иванов, а той е момче с огромна енергия. Не бих се лишил от енергията на такъв човек“, отговори Костадинов. „Останалите трима в оперативен план има възможност да бъдат използвани там, където са техните сили и ако желаят“, каза Полковника, но добави, че „има корист от хората, които застават зад тях“.

Относно програмата си той поясни, че техните идеи са внесени още на 4 март 2022 г. и някои от тях като закриването на U19 групата, възстановяване на турнира на „В“ групите, вече се изпълняват. Дестте основни точки в програмата са: 1. Създаване на два национални центъра за централизирана подготовка до 17-годишна възраст – “Изток” и “Запад”, при старта на шампионат 2024/2025. 2. Изграждане на система за финансова устойчивост на футболните клубове. 3. Създаване на национална карта на футболните бази и терени. 4. Издигане престижа на всички футболни рефери. 5. Изграждане на подкрепящ фонд за игровото стимулиране на състезатели с българско гражданство до 21 години при старта на шампионат 2025/2026 г. 6. Подкрепа за национална програма “Ученическият футбол – извор на таланти”. 7. Национална програма за университетски футбола “АКАДЕМИКА”. 8. Взаимодействие, обучение и непосредствена подкрепа за общините в Република България за обновяване на общинската футболна и спортна инфраструктура. 9. Постоянна междуинституционална комуникация по текущи и стратегически въпроси, свързани с развитието на футболната игра. 10. Пълна подкрепа за разширяване позициите на БФС в структурите на УЕФА, ФИФА и международното олимпийско движение.

Анатоли ПЕТРОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново