Новият ФК “Етър Велико Търново” почва с лиценза на “Ботев” (Дебелец)

Публикувано на пн, 20 май 2013
1003 четения

Новият великотърновски клуб, който ще се казва “Етър Велико Търново”, ще стартира от есента в състава на Северозападната “В” група, а не в “А” група с лиценз на друг клуб. Това стана ясно след срещата между кмета Даниел Панов и председателя на Зоналния съвет на БФС Георги Велинов, на която присъстваха и директорът на школата на “Етър 1924” Сашо Ангелов, Стефан Атанасов и треньорите Борислав Евтимов, Георги Георгиев, Емил Георгиев, Марин Стефанов и Николай Катъров.
“Новият “Етър” ще започне с лиценза на “Ботев” (Дебелец), а в момента юристите работят по сливането на двата клуба”, заяви шефът на ЗС на БФС Георги Велинов, който е един от хората, които подадоха ръка на новия проект.
“Смятам, че до началото на новия сезон всичко от гледна точка на юридическа изправност, организация и обезпечаване ще бъде приключено. Така новият клуб ще стартира в добри условия. Мисля, че и по финансирането е говорено, така че не би трябвало да има проблеми”, добави Велинов.
На срещата Сашо Ангелов предложи новият отбор да разчита предимно на местни кадри, които да са около 23-годишна възраст, като основа за следващите години. На първо място ще се изгради стабилна школа, която да подготвя младите футболисти. Кметът Даниел Панов изрази увереност, че новият клуб ще бъде обезпечен финансово и ще може да се развива нормално и да преследва по-високи цели, а още в близките месеци ще разполага с подходящи терени след завършването на стадион “Ивайло” и проектите за тренировъчни игрища.
В момента върви и подготовката на Общо събрание, на което ще бъде приет Устав на новия клуб и ще бъде узаконено сливането.
Интерес към Велико Търново имаше и втородивизионният “Любимец”, който е на крачка от влизане в “А” група. Два кръга преди края тимът, чийто треньор е бившият етърец Веселин Великов, водеше с 6 точки пред основния си конкурент “Раковски” и се очакваше снощи официално да влезе в елита. Огромен проблем за “Любимец” обаче е базата, тъй като стадионът в южното градче не отговаря на изискванията за “А” група и няма да получи лиценз. Така вариант за “Любимец” са стадионите в Сливен и В. Търново.
Всякакви варианти за обединение обаче са невъзможни, тъй като от няколко години БФС забрани сливане на клубове от различни области. Така едната възможност е според чл. 15 на Правилника за статута на футболните клубове преди новия сезон Общото събрание на “Любимец” да смени седалището на акционерното дружество, ако въобще клубът е регистриран по Търговския закон. “Любимец” обаче няма тук задължителната ДЮШ. Другата опция е клубът просто да заяви пред БФС стадион “Ивайло” за домакинските си мачове. Естествено, за това е необходимо решение на кмета на В. Търново и Общинския съвет, тъй като стадион “Ивайло” е общински. На този етап разговори с местната община обаче още не били водени.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново