Над 25 000 зрители се очакват през уикенда на “Писта Велико Търново”

Публикувано на пт, 26 Апр. 2013
617 четения

Димитър Стефанов

Повече от 25 000 зрители очакват организаторите на предстоящото състезание “Писта Велико Търново” през уикенда. Над 110 полицаи ще охраняват Втория кръг от шампионата на България на затворен шампионат, който ще се проведе на 27 и 28 април. В. Търново и “Етър Рейсинг Тим” са домакини на пистовия старт за шести пореден път. 52 станаха заявките за участие, след като в сряда към обявените пилоти се присъедини и Емил Денев, който е шампион през последните 3 сезона в рали първенството. Легендата на българския автомобилизъм Владимир Илиев ще кара редом до Илия Царски в най-високата група Maxi за автомобили над 2000 кубика. Владо Илиев е бивш национален автомобилен състезател, каскадьор и баща на многократния автомобилен шампион Димитър Илиев. Ветеранът, преподавател в Националната спортана академия, ще се състезава и срещу Константин Маршавелов, Пламен Камбуров, Любен Каменов, Атанас Божилов и др. На пистовото състезание ще видим и великотърновците Емил Денев, Мирослав Ангелов, Тодор Тодоров, Краси Кандиларов, Станислав Паришков, Калин Стефанов.
Председател на Организационния комитет е кметът на града инж. Даниел Панов, зам.-председател е Николай Ашиков, председател на Общинския съвет. В Организационния комитет влизат още Димитър Стефанов, Петко Петков и Валентин Бонев, който е Рейс директор.
“Прогнозите са за слънчево време. Когато вали дъжд, остават само най- верните фенове на автомобилизма. Очакваме поне 25 000 зрители да наблюдават състезанието. За разлика от други години сигурността се поема само от полицията, стюарди няма да има”, съобщи на нарочна пресконференция директорът на състезанието Димитър Стефанов.
Той очаква много наблюдаващи, гости от федерацията и сродни федерации за символичния първи старт в България от шампионата на затворен маршрут.
Състезателите са разделени в три групи – Супер автомобили (до 1600 куб.см), RS (1600-2000 куб.см) и Макси (над 2000 куб.см). В последната група повече коли са с мощност над 600 коня и се очаква здрава битка, коментира Димитър Стефанов.
Трасето на надпреварата обхваща района на Западния пътен възел и е с обща дължина 2650 метра. По него автомобилите ще навъртят 14 обиколки, като преодолеят общо девет завоя.
“Изкърпени са дупките по трасето. В петък предстои то да бъде измито. Пистовото състезание в града е със сложно трасе, има неравности по някой места, но по финансови причини не можем да го преасфалтираме”, каза още Димитър Стефанов.
На 27 април от 13,00 до 18,00 часа са тренировката по график. Те включват две сесии от 30 и 20 минути. В неделя от 10,30 ч. е официалното откриване на състезанието пред MALL Велико Търново, в 11,00 ч. започва битката по трасето.
Георги ГЪРЕВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново