Мартин Дурчев за предстоящия камп във Велико Търново: “Искаме да покажем на децата, че баскетболът и спортът изграждат много други качества”

Публикувано на чт, 10 май 2018
482 четения

Велико Търново ще приеме баскетболен камп за момичета и момчета през лятото от 5 до 12 август. Както вече писахме, пилотният проект е идея на великотърновците Мартин Дурчев и Лили Борисова заедно с американския баскетболист Джими Лий Хънт, обединени в екипа “Баскетболни деца”. Той ще бъде реализиран с подкрепата на Община В. Търново, а ексклузивен медиен партньор на проявата е в. “Янтра ДНЕС”, който в серия от публикации ще разкаже за участниците в проекта, програмата и неговата реализация.
Мартин Дурчев е роден на 3 ноември 1987 г. във Велико Търново. Започва да тренира баскетбол на 11-годишна възраст в родния си клуб “Етър-49”. Завършва Езикова гимназия с профил испански език. Мартин е дипломиран магистър по право от Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Професионалната му кариера започва в родния “Етър-49”, след което преминава за кратко през “Арис” (Солун), “Ергоном” (Ниш) и “Левски”. След това е повикан в националния отбор (U20), с който става осми на Европейско първенство в Дивизия А. Талантът на Мартин е забелязан от Иван Чолаков и той го привлича в отбора на “Ямбол”. След два сезона в Ямбол Мартин играе една година в “Черноморец” (Бургас), където става най-добрият български реализатор в първенството. Следват нови три сезона в Ямбол, с които Мартин се утвърждава като един от най-добрите български играчи и печели две трети места в първенството. Това му представяне му носи и две поредни повиквателни за мъжкия национален отбор на България. Другите отбори, в които Мартин играе, са “Планаса Навара” (Испания), “Балкан” (Ботевград), “Арабери” (Испания) и сегашния му клуб “Академик Бултекс 99” (Пловдив). Многократен участник е в Мача на звездите в България, като два пъти е избиран за MVP и веднъж е печелил конкурса за тройки.
“Смятам, че идеята на този камп е да бъде по-различен от останалите. Но в същото време това не е главната цел на този проект. Главната идея е с какво ще бъде по-различен от останалите. Започва с екипа, който се е обединил около “Баскетболни деца”. Смятам първо, че е на много високо ниво, изключително сполучлив. Джими Хънт е много добър човек с невероятен подход към децата, което за мен е най-важно и по-важно от всичко останало. Има голям опит с кампове от този род, с голям опит като играч в Европа. Съчетано с американската школа, от която идва, смятам, че е успял да събере през годините най-доброто от двата свята, ако мога така да се изразя. С неговия поглед към играта като плеймейкър смятам, че много ще си паснем и ще се получи хармония”, казва Мартин.
“Наша задача (на мен и Джими) да покажем на тези деца как ние виждаме баскетбола и как се опитваме да подобряваме себе си всеки ден не само не терена. Идеята е, най-кратко казано, да съчетам спортните и моралните ценности, да образоваме и да покажем, че баскетболът и спортът изграждат и много други човешки качества. Лично аз съм много ентусиазиран от възможността да предам опита си на младите и да им покажа тънкостите в играта, които знам”, сподели великотърновският баскетболист.

Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново