Марк Антоний стана най-красив кон в Арбанаси

Публикувано на пн, 21 мар. 2016
691 четения

7-годишният жребец Марк Антоний (порода Холщайнер) с ездач Атанас Танев спечели конкурса за най-гиздав кон навръх Тодоровден в Арбанаси. Близо хиляда жители и гости на областния град и курортното селище дойдоха за празника в Арбанаси.
За 26-и път там посрещнаха Тодоровден, като домакини бяха кметството на Арбанаси и клубът по конен спорт “Калоян-92”. Именник бе и кметът Тошо Кръстев, който не пропусна да почерпи за празника. 30 литра вино и 300 кебапчета бяха приготвени за гостите.
22 коня и жокеи първо дефилираха по улиците на селото, а после се събраха на централния площад за конкурса. Гости бяха депутатите Евгени Стоев и Мариана Бояджиева, областният управител проф. Пенчо Пенчев, кметът на В. Търново Даниел Панов, бившият спортен министър Весела Лечева, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, кметовете на Беляковец, Шемшево, Русаля и др.
Богослов отслужи Великотърновският митрополит Григорий.
Даниел Панов поздрави имениците и подчерта, че всички трябва да се гордеят с водещото място на Арбанаси в българския конен спорт. “Специално искам да благодаря на треньора Михаил Костов, на състезателите и на всички, които работят в клуба “Калоян-92”, за завоюваната шампионска титла на България. Състезателите я печелят за 14 път”, каза кметът.
Тошо Кръстев също поздрави всички за празника и дори организира блицконкурс с награда за въпроса колко именици има Арбанаси, спечелена от едно момченце.
Марк Антоний безапелационно спечели първото място по оценка на журито с председател Калина Широкова. Неговият ездач получи наградата от кмета Даниел Пенов. Второто място зае 11-годишната кобила Айсгърл с ездач 10-годишната Елена Николова, която получи наградата от проф. Пенчо Пенчев. Третата позиция е за коня Камикадзе на състезателката Силвена Тодорова, също от “Калоян-92”, наградени от Евгени Стоев. И двете момичета учат в Спортното училище. Поощрителни награди взеха ездачките Николета Павлова и Мариета Велчева за украсата на техните коне.
Празникът в Арбанаси продължи с изпълнения на ДЕС “Румина” и на градския духов оркестър, като на мегдана се заформиха народни хора. На конната база после имаше и демонстрации от състезателите на “Калоян-92”, както и възможност за всички желаещи да пояздят или да се полюбуват на красивите коне.
Анатоли ПЕТРОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново