Книгата “Сувенири от света на футбола” показва уникалната колекция на Веселин Комитов

Публикувано на пт, 29 юни 2018
448 четения

“Сувенири от света на футбола. Колекцията на…” – това заглавие носи книгата на известния великотърновски колекционер Веселин Комитов. Тя излезе току-що на книжния пазар и за пръв път бе представена в РБ “П. Р. Славейков”. Десетки гости уважиха презентацията, като сред тях бяха директорът на библиотеката Иван Александров, бившият шеф на Регионалния исторически музей и настоящ директор на Историческия музей в П. Тръмбеш Христо Харитонов, четирима известни футболни деятели и председатели на Съдийската комисия Стефан Чакъров, Ичко Лозев, Илия Христов и Николай Колев, спортният експерт на Община В. Търново Георги Давидов, членовете на фенклуба на “Кайзерслаутерн”, много приятели и съмишленици на колекционера.
Книгата бе представена от спортния редактор на “Янтра ДНЕС” Анатоли Петров. “Това, което Веселин Комитов събира в продължение на десетилетия, всъщност е колекция, за която има една-единствена достойна дума – уникална! Много от експонатите са показвани в организирани от него изложби, много са публикациите в пресата, крайно време беше всичко това да бъде издадено в книга. Тя е събрала всичко и в нея са не само снимките на уникални артикули, а и неговите разкази за общуването му с най-големите футболни деятели в света и едни от най-големите футболисти в световната история. Тук всъщност е част от историята на най-великите футболисти, раждали се някога на планетата.
Това се прави само с постоянство и търпение, защото е нещо, на което той е посветил живота си. А най-ценното от всичко са родените с годините приятелства – с Жоао Хавеланж, с Блатер, с Мишел Платини, с Норберт Тинес и още много други. Защото няма по-ценно нещо от доверието и приятелствата, а е прекрасно, когато посредник за това е тази велика игра – футболът”, заяви Анатоли Петров.
“Уважаеми г-н Комитов, за мен е изключително приятно да получа новини от Вас като жител на такова историческо място. Знам, че Велико Търново със своите повече от 5 хилядолетия е едно от най-старите селища в България! Насърчавам Ви все така да продължавате да събирате сувенири и статии от света на футбола. Когато сте толкова страстен почитател на нещо, вие давате всичко възможно, за да се осъществят вашите мечти. В този объркан свят, където цари егоизъм, футболът, управляван от солидарност, може да бъде пламъче надежда”, пише в книгата бившият президент на ФИФА Сеп Блатер.
Луксозното издание е събрало в 100 страници уникални експонати от колекцията заедно с увлекателни разкази на автора. Подаръци от Жоао Хавеланж, Мишел Платини, Франц Бекенбауер, лични автографи от Пеле, Кройф, Мацола, Ривера, Бекенбауер, Еузебио, Боби Чарлтън, Гунди, Стоичков са само нищожна част от хилядите снимки. Специално място е отделено на фенклуба на “Кайзерслаутерн”, който носи името на неговия почетен президент Норберт Тинес, на родния “Етър”, както и на най-известните български футболисти. Началото на колекцията е през 1974 г., когато във В. Търново гостува знаменитият “Интер” (Милано), и събирането ѝ продължава вече 44 години.
Веселин Комитов показа току-що получен флаг от БФС специално за издаването на книгата, подарък от Михаил Касабов. “Сега вече това е най-ценният експонат в колекцията ми, защото преди всичко съм българин. От тази кореспонденция хората по света общуваха в мое лице и с България”, заяви колекционерът. “Книгата е плод на 9-годишен труд. Голяма “вина” има моят някогашен шеф в музея Христо Харитонов, който през 2006 г. ми даде идеята да я напиша. В книгата е моят живот. От 7400 експоната избрах само 1280, които влязоха в нея”, сподели Веселин Комитов, който разказа интересни спомени за общуването си с футболните легенди и раздаде куп автографи на присъстващите върху новото издание.
Христо Харитонов изненада автора, като му подари снимките от първата папка със структурата на замислената преди години книга. “Комитов направи нещо, което малко хора правят – овеществи своето колекционерство”, каза Харитонов и го покани да направи експозиция в музея в Полски Тръмбеш. Бизнесменът Ичко Лозев, освен че го изненада със стилен подарък, заяви, че ще направи всичко възможно вратовръзките в колекцията му да станат от 89 на 100, а експонатите – от 7400 да стигнат 8000. А пожеланията към автора бяха да започва работа върху втора книга, за която материали има повече от достатъчно.
Анатоли ПЕТРОВ, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново