Изкачванията в Алтай и Тян шан се осуетиха

Публикувано на ср, 1 авг. 2018
223 четения

Групата от АК “Трапезица-1957” в Алтай Ясен Долчинков, Йордан и Валентина Грозданови, Соня Гавраилова, Цветанка и Петър Петрови и Марияна Чернева направи опит за изкачване на връх Белуха (4506 м). “Поради неблагоприятните метеорологични условия, след тежък преход, всички се прибрахме в базовия лагер. Следващите дни продължаваме надолу”, съобщи от Алтай Ясен Долчинков.
Осуети се и изкачването на Хан Тангри, висок 7010 м, който се намира на границата между Киргизстан, Казахстан и Китай, от алпинистите Боян Димов, Петър Петров, Цветанка Петрова, Живко Жечев, Стефан Дончев и Галин Велчев.
“След тридневно изчакване за подобряване на времето в базовия лагер, взехме решение да преустановим изкачването поради сложните и опасни метеорологични условия. Днес се изкачихме до лагер 1 (4300 м), за да съберем оборудването, което бяхме оставили, и вече сме в базовия лагер. Утре или вдругиден, когато има хеликоптер, ще слезем с него в Каракара. Там ще сме няколко дни и ще стане ясно какво ще правим следващите дни. Може би ще отидем до езерото Исак кул или Бишкек. Всички в групата сме в добро здраве”, съобщи Боян Димов.

Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново