Иван Иванов: “Етър” трябва да стане устойчив проект”

Публикувано на вт, 14 мар. 2017
210 четения

Иван Иванов е сред хората, които в последните години са близо до “Етър”. Досегашният зам.-председател на Народното събрание и депутат от В. Търново често може да бъде забелязан на стадион “Ивайло”. Иван Иванов сподели визията си за развитие на любимия “Етър”, както и програмата за развитие на спорта на “Нова република”.
“Винаги съм бил луд фен на “Етър” и когато мога, присъствам на мачовете. От малък съм израснал на “Ивайло”, спомням си как стадионът беше пълен 3-4 часа преди мач, когато идваха “Левски” и ЦСКА. Винаги съм бил част от цялата атмосфера и сега ми е тъжно от ситуацията, защото даже и да завършим първи с шанс за Първа лига, клубът не се движи добре. Прекалено малко пари се отделят от общината, бизнесът също може да се ангажира и помага много повече.
Стадионът не се използва достатъчно добре, защото може да се направи осветлението, трябва да се ремонтират съблекалните. “Ивайло” трябва да стане център за лекоатлетически състезания, да се играят и международни футболни срещи. Започва се с промени, но в един момент се спира и не можем да затворим кръга.
А основните неща са ясни – детско-юношески футбол, спортни бази и оттам представителен отбор. За съжаление в България се налага друг модел – с купуване на футболисти, най-често чуждестранни, с цел комисионни и препродажба. От това страда детско-юношеският футбол, защото децата не могат да растат и да влизат в мъжките отбори. Футболът за подрастващите в България е тотално занемарен. Добрата новина е, че във В. Търново школата се възстанови благодарение на Александър Нанков, но пък няма достатъчно добри спортни бази.
Това ми беше болката през двете години, в които бях народен представител, че натисках, но не ми стигнаха силите да прокараме реализацията на проекта за терена до Спортното училище. Той обаче е поне двойно завишен финансово и това бе една от пречките. Проектът за тренировъчното игрище до стадиона ще стане, но е необходима воля от всички търновски депутати. Призовах ги още в последния парламент да се съберем и да работим заедно по три приоритета – АМ “Хемус”, спортните бази и Летище Г. Оряховица.
Ние от “Нова република” и специално аз като народен представител от В. Търново няма да правим компромиси в следващото Народно събрание. Децата от школата на “Етър”, сред които е и племенникът ми, са постоянно с травми, с болки в краката. Не можеш да изграждаш футболисти на такива терени, това е насилие към децата. Трябва да седнат депутатите и да се разберат.
Чудесна е победата на “Етър” над “Септември”, радващо е първото място, но трябва да се работи с визия, за да не бъде клубът “асансьор” между Първа и Втора лига, да дава път на футболисти от собствената си школа. Необходима е такава организация в клуба, в която Общината достатъчно да помага, изисквайки от държавата да бъдат оправени базите, отделяйки средства за клуба поне за минимума, но и да дава възможност на предприемачите да финансират, защото “Етър” е лицето на целия град. Общината да държи 51 %, но всеки желаещ да заповяда да помага. “Етър” трябва да бъде една проекция между интереса на местната власт и на местния бизнес, който през клуба да рекламира собствения си продукт и да допринася за града. Без форма на публично-частно партньорство това не може да стане. Трябва да се създаде механизъм, при който клубът да е независим от това кой идва на власт или си отива. Да има гарантиран бюджет от общината, но и бизнесът да има интерес да се включва. Когато се развива и детско-юношеският футбол и се оправят базите, вече се затваря цикълът и “Етър” ще стане устойчив проект, а не както често става в България – проект, който е хрумка на някой, независимо кмет или даден бизнесмен.
“Етър” просто трябва да се върне към тази формула от началото на 90-те години, когато беше най-успешен. Ние имаме традиции и не трябва да ги изпускаме”, заяви Иван Иванов.
“В нашата програма на “Нова република” за спорта първият основен приоритет е да върнем реално спортните клубове да работят. В момента едва 4 % от хората членуват в спортни клубове, но пък имаме 5000 клуба. 90 % от членовете в тях са между един и трима души в клуб… Какво говори това? Правят се клубове, за да се търси самоцелно финансиране, а не да се развива спортна дейност. Трябва да се селектират работещите от неработещите и държавата да насърчи тези, които искат нещо да направят.
Небходим е нов Закон за спорта, като в центъра се сложат общините. Фирмите и физическите лица, които подпомагат спорта, трябва да имат данъчни облекчения. Поне наполовина да им бъдат намалени данъците, за да имат интерес да инвестират, а не да го правят от добро сърце или със задкулисна цел.
Отчисленията от хазарта и лотариите да отиват директно за спорта. Само БСТ го прави, но виждате колко много хазартни игри се нароиха, те само деморализират хората. Нека част от тези пари да отидат директно за спорта.
Детско-юношеският спорт трябва да бъде финансиран чрез национално делегирани бюджети, които да се управляват от самите общини. Това ще бъде най-добрият начин да се отсяват работещите от неработещите, общините ще имат достатъчно пари да подпомагат подрастващите. За квалифицираните треньори и обучители, а не самозванци, да се разкриват работни места към клубовете, за които държавата да поеме плащането. Това да бъде за всеки клуб, който по определени критерии е доказал, че работи с даден брой деца и може да докаже, че има квалифицирани треньори.
Пирамидата трябва изцяло да се обърне, ако искаме да имаме олимпийски шампиони. А не както е досега – ако е олимпийски спорт, той получава повече пари. Държавата трябва да финансира малките клубове, които работят с деца и юноши, и оттам да израстват елитните спортисти. Това е мое виждане, което стана част от програмата на “Нова република”.
На 17 март, петък, ще направим във В. Търново един форум, каним всички треньори и спортни деятели, председатели на клубове, да заповядат от 11 ч. в хотел “Премиер” на дискусия по проблемите на спорта. Ще присъства Вили Лилков, поканен е Трайчо Трайков, имам уверение от доста треньори от областта, които изявиха желание да присъстват. Искаме да чуем и тяхната гледна точка, за да може в следващото Народно събрание този нов Закон на физическото възпитание и спорта да отразява техните виждания.”
Анатоли ПЕТРОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново