Хандбалистки на “Етър-64” станаха втори на Балканиадата за девойки

Публикувано на вт, 24 Ное. 2015
247 четения

Националният отбор на България за девойки, родени след 1998 г., спечели второ място на Балканския турнир по хандбал, провел се в Габрово. Пет състезателки на “Етър-64” бяха в тима и имаха сериозен принос за успешното представяне – Мария Спиридонова, Антония Игнатова, Мартина Харалампиева, Данислава Петрова и Кристияна Караманлиева.
Балканиадата в зала “Орловец” събра отборите на Румъния, Македония, Косово и България. Българският тим бе селектиран от треньорите на “Шумен-98” Николай Начев и Десислава Илиева, които освен петте етърки включиха още по пет състезателки на “Бъки” и “Хасково”, две от “Ники спорт” (Сливница) и една от “Шумен-98”.
На старта българките надиграха убедително състава на “Македония”. Със силна игра на Ива Георгиева и Гергана Грозданова, отлични попадения от крилото на Данислава Петрова и чудесни намеси на вратарката Ивон Дюлгерова, отборът ни дръпна напред още до средата на първото полувреме и от там нататък не изпусна контрола върху мача. На почивката съставът ни имаше аванс от 9 гола (16:9), а през втората част увеличи още разликата, до крайното 33:18. Най-резултатна за успеха беше етърката Данислава Петрова с 6 точни попадения, пет има съотборничката ѝ Антония Игнатова.
Във втория си мач националният ни тим разби с 29:19 Косово. Най-резултатна за успеха беше Гергана Грозданова с 8 гола, а от етърки по два пъти се разписаха Мария Спиридонова и Антония Игнатова, веднъж Данислава Петрова, а на вратата се завъртяха Ивон Дюлгерова, етърката Мартина Хараламбиева и Сара Тодорова.
Очаквано най-трудният мач бе за първото място срещу силния тим на Румъния. Нашите се бориха достойно, но не успяха да спрат румънките, които демонстрираха високото ниво на своята хандбална школа. Краят на срещата дойде при 19:27. За България най-резултатна в мача беше Габриела Георгиева с 6 попадения. Мария Спиридонова добави 4. Третото място в турнира зае отборът на Македония, а четвърти остана тимът на Косово.
Вратарката на България и “Бъки” Ивон Дюлгерова грабна индивидуалното отличие за най-добра на своя пост. Лидерката на Румъния Сорина Търка стана топреализатор на Балканския турнир с 22 гола, а Габриела Чини от Македония беше определена за най-полезен играч.  Купите, медалите и индивидуалните отличия бяха връчени от членовете на УС на БФХ  Атанас Атанасов и Марияна Стаматова, бившия международен  рефер Иван Башев и президента на централата Росица Бакърджиева.
“Много силно играха нашите Мария Спиридонова, Данислава Петрова и Антония Игнатова, като специално искам да отлича Мария, която бе истински боец, с постоянна игра в трите мача”, коментира президентът на етърки Атанас Атанасов.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново