Гергана Пейчева стана Спортист № 1 на Община Велико Търново за 2023 г.

Публикувано на чт, 21 Дек. 2023
1166 четения

Шахматистката Гергана Пейчева от ШК “Етър” е новият Спортист № 1 на Велико Търново. Тя стана победител в традиционната анкета, която се провежда от 2000 г. насам под егидата на Община В. Търново. Гергана събра най-много гласове от участвалите в анкетата спортни журналисти, членове на Постоянната комисия за младежта и спорта и спортните експерти в общината.
След серия от победи Гергана Пейчева имаше сериозен принос за европейската титла на България по шахмат отборно на шампионата в Будва, която бе и първа в историята на българския шахмат. 20-годишната Гери в момента е студентка по “Бизнес мениджмънт” в Далас (САЩ), но се състезава от името на ШК “Етър”.
Пейчева не успя да дойде за тържествената церемония в Ритуалната зала на Община Велико Търново, тъй като вчера сутринта отлетя за състезание в Самарканд. Наградата ѝ бе връчена от кмета Даниел Панов на председателя на ШК “Етър” Николай Йорданов, Гергана получава и Старопрестолна грамота. “Това е огромно признание за Гергана и за шахмата. За първи път шахматист е Спортист № 1 за мъже и жени, макар че три пъти е бил № 1 при юноши и девойки. Общото между Гергана и Емил Стефанов са възпитаници на един и същ универститет – Далас (САЩ), така че шахматът освен всичко друго спомага за една добра кариера и житейски път”, заяви Николай Йорданов.
“Благодаря ви за всичко, което правите за спорта в нашия град – Велико Търново е град на хора, които са дали много от себе си за спорта на България. С вашите успехи издигате авторитета на града ни в спортните среди. От самото начало на първия си мандат съм правил всичко за спорта, защото той ги подготвя и за бъдещия живот. Работили сме отлично със спортните министри Красен Кралев, Свилен Нейков и Весела Лечева, с чиято помощ направихме зали и игрища. Пожелавам ви да надграждате вашите постижения и да славите нашия град, бъдете здрави и посрещнете още по-успешна година за всички”, заяви в приветствието си кметът Даниел Панов.
Сред официалните гости бяха още председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, зам.-кметът Нейко Генчев, директорът на Дирекция “Образование, спорт и младежки дейности” Пенка Игнатова, спортният експерт Георги Давидов.
Церемонията започна с едноминутно мълчание в памет на загиналия трагично преди два месеца многократен шампион на България по автомобилизъм Мирослав Ангелов, който бе и Спортист № 1 на В. Търново през 2018 г.
Втори в тазгодишната анкета с минимална разлика остана състезателят на СК “Илия Павлов” Рамазан Рамазанов. Той е № 2, след като миналата година бе и победител в анкетата. Борецът спечели бронзов медал от световното т.г., който е и първи медал за България в свободната борба от 10 г. насам. Рамазан стана и европейски вицешампион, а в добавка грабна и шампионска титла на България и “Златния пояс Дан Колов”. Трети е Деян Гемижев от СК “Ивайло-93” – шампион на страната по хвърляне на диск. Деян е двукратен победител в анкетата през 2020 и 2021 г.
В “златната седмица” следват: четвърта е Кристина Димитрова от СК “Етър-Стил” (спортна гимнастика) – шампион на страната на прескок и греда и трета в многобоя, пети е боксьорът Мартин Иванов от СКБ “Мания груп” – също шампион на България, шеста е Кристина Иванова от “Браун тим” (спортно ориентиране) – шампион на спринт и щафета на Югоизточна Европа и първа в държавното, а седма е вратарката на ХК “Етър-64” Десислава Николова – шампион по плажен хандбал и носител на Купата на България.
Номинациите бяха от самите клубове, които излъчиха 15 претенденти за “златната седмица” при мъжете и жените, а в гласуването участваха членовете на постоянната комисия по младежта и спорта във Великотърновския общински съвет, журналисти и експертите по спорта в общината, които дадоха своя глас в трите категории. По регламент с най-висока стойност е представянето на световни първенства, после на европейски и държавни.
Христиана Димитрова от Карате клуб “Катана” пък стана Спортист № 1 при юношите и девойките. Тя направи изключителна година – само преди месец талантливата великотърновка спечели световната титла на първенството на KWF, провело се в Нидерландия. Състезателката на великотърновския клуб спечели златото в категория +65 кг при жените. През лятото Христиана триумфира с титлата на Световната младежка купа при девойките между 18-21 г.
Христиана получи освен статуетката още и Старопрестолна грамота, а такава за високи спортни постижения бе връчена и на нейния треньор Самир Мутишев.
“Много съм благодарна за това признание. Надявам се догодина с още повече тренировки да печеля още повече успехи – най-високите върхове, които могат да бъдат постигнати”, сподели Христиана.
Битката за първото място в анкетата при подрастващите бе много оспорвана, като разликата между първите трима бе минимална. № 2 е Ралица Митева от СКМП “Царевец” с треньор Панайот Паздерков. Тя стана вицешампион на Европа до 21 г., с бронз до 19 г., четвърта на световното първенство по модерен петобой до 19 г., добави и куп титли от държавните първенства през 2023 г. в различните възрасти. Спортист № 3 е миналогодишната победителка Амира Абулибде от СК “Етър”. През годината тя има пълна кошница с отличия – стана европейска шампионка на кумите, първа е и отборно както и със сребро от европейското, носител е на националната купа.
При младежите и девойките бяха посочени рекордните 26 имена. Четвърта е Йоана Тодорова от “Калоян-92”, която е двукратна шампионка по обездка и е четвърта на Балканиадата. Петото място е за боксьора Максим Кириллов от СКБ “Мания груп” с три титли за годината от първенството и Купата на България. Шести е Виктор Василев от КК “Катана” с първото си място от Източноевропейското първенство по карате киокушин и първо до 14 ч. в страната. Топ 7 допълва Антония Начева от СК “Боляри-2009” – шампион в държавните първенства по модерен петобой до 15 и 17 г. и седма на европейското с щафетата.
Треньор № 1 за 2023 г. стана Николай Лесичков от Карате клуб “Етър”, следван от Валентин Витанов от ЖФК “Етър”, Самир Мутишев от СК “Катана”, Миглена Христова от ХК “Етър-64” и Панайот Паздерков от СКМП “Царевец”. Рекордните 10 имена бяха предложени при треньорите.
“Искам да благодаря на всички, които с избора си ми гласуваха доверие, благодаря на г-н Панов, че ни предостави м.г. зала за тренировките, на децата, заради чийто труд съм тук, както и на техните родители. Не на последно място – на семейството ми, което най-много страда, защото около 20 седмици т.г. съм отсъствал от дома. Задължен съм догодина да се представя още по-добре”, заяви Николай Лесичков.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново