Георги Василев: “Дано ми стигне времето да възродя “Етър”

Публикувано на ср, 18 февр. 2015
306 четения

Старши треньорът на “Етър” Георги Василев говори за амбициите си начело на “виолетовия” тим.
– Г-н Василев, каква оценка поставяте на подготовката до този момент?
– Доволен съм от раздаването, от играта в контролите. Успяхме да свършим много работа, най-вече във физическо естество, което беше изключително важно предвид на тежкия сезон. Две седмици се подготвяхме, а в края проведохме спаринг с дублиращия отбор на “Лудогорец”. После играхме и с “Академик”. Предвиждаме до 6 март да играем в цикъл сряда – събота проверки, мисля 8 на брой. Освободихме някои футболисти, защото не се разбрахме, а други – защото имаше дублиране на постовете им.
– По това време на годината обаче условията в България са много лоши. Притеснява ли ви времето?
– Разбира се. Много често се налага да се подготвяме дори в зала, което е изключително неприятно. Но от двете злини избираме по-малката, защото по-добре на затворено, отколкото с риск от контузии заради ниските температури. Имаме два терена, за които хората се грижат максимално да бъдат поддържани.
– Има ли сили сегашният отбор да се завърне в професионалния футбол?
– Нека не звучи като оправдание, но ще бъде трудно. Ние тръгваме с различно време от другите, както в колоезденето. “Спартак” ни води с 5 точки, а “Бдин” с 1. Но ще се борим и ще се опитаме да спечелим всеки един мач, за да изпълним целта си и да се преборим за по-горно класиране.
– Бихте ли представили отбора, има ли познати имена, играли в “А” група?
– На първо място искам да кажа, че градим отбор с бъдеще. Над 70 % от момчетата са на възраст 18-20 години. Разбира се, покрай тях няма как да няма по-опитни. Например Тошко Колев е познат на цяла България. Емил Копаранов и Тихомир Кънев също би трябвало да не са нови лица за феновете на футбола.
– Как стоят нещата чисто организационно и финансово в клуба?
– Нещата са добре на този етап, разбира се, според нашата си черга. Няма средства, каквито има в “А” група, това е ясно. Няма пари и за селекция, но ръководството изпълнява това, което е обещало. Има условия за работа, хранят отбора всеки ден, плащат заплатите навреме. Мисля, че няма от какво да сме недоволни.
– Имате ли по-дългосрочен проект за развитие на клуба, план “А” група, например?
– Самият факт, че градим толкова млад отбор, показва, че имаме амбиции за дългосрочна работа. Правим всичко възможно да бъде поправена и базата, защото едно време “Етър” бе сред клубовете с най-добри условия за работа, но сега нещата не са така. Изобщо се опитваме да правим всичко, което е било занемарено доста дълго време.
– Дълго време бяхте извън футбола. От друга страна обаче сте водили основно тимове с големи амбиции. Какво е усещането сега във “В” група?
– Истината е, че дали в “А” група, или във “В” група, страстта ми за футбола е една и съща. Обичам да съм в тази професия, да възпитавам млади хора, да ги уча и после да се наслаждавам на резултатите. Така че за мен е огромно удоволствие отново да работя, а какво е нивото не е чак толкова важно. Има, разбира се, разлика между това да се бориш за титла и да си във “В” група, но страстта е еднаква. А някой ден трудът се възнаграждава. И до днес говорят за това, което направих в Германия. Разбира се, има и места, където се смята, че успехите идват от нищото. Така стана и при първия ми престой в “Етър”, когато се прие, че успехите са били нещо нормално и закономерно.
– Мечтаете ли отново да превърнете клуба във фактор?
– Разбира се, че мечтая да върна “Етър” там, където му е мястото. Да бъде в “А” група и да бъде фактор. Само че това ще бъде дълъг процес. Пожелавам си само да ми стигнат силите и времето в живота да се справя с това предизвикателство.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново