Емил Стефанов шампион на България по шахмат до 18 г.

Публикувано на пн, 11 апр. 2016
421 четения

Емил Стефанов (вдясно) с купата и златния шампионски медал и Димо Терзиев с бронзовото си отличие от държавното по шахмат.

Пореден изключителен успех постигна талантливият великотърновски шахматист Емил Стефанов. Състезателят на ШК “Етър” спечели шампионската титла на страната по класически шах на завършилото днес в Пловдив държавно първенство за юноши до 18 години.
За титлата спориха 11-те най-добри шахматисти в тази възраст в страната, като Емил бе четвърти по рейтинг в стартовия лист. Той обаче направи уверена и постоянна игра, като не допусна нито една загуба. Стартира с победа над Христо Василев от “Абритус” (Рз), после завърши реми с поставения под № 1 фм Владимир Петров от Столичен център по шахмат. Последваха две убедителни победи над Веселин Методиев от “Виктори” (Бл) и Христо Христов от “Ивис” (Сф) и след ремито с черните фигури в петия кръг срещу поставения под № 2 Тодор Георгиев от “Чесбомб” (Пд) Емил Стефанов два кръга преди края вече бе на крачка от титлата. Необходими му бяха точка и половина за първото място. Заради напрежението последва реми срещу Борис Иванов от “Шумен”, но Емо продължи да държи съдбата в ръцете си и с чудесна победа в последния кръг срещу Делян Дочев от “Локо” (Сф) завоюва златния медал.
Великотърновецът събра 5.5 т. от 7 кръга, като още кръг преди края бе ясно, че при победа ще има по-добри показатели от своя преследвач Тодор Георгиев, който също завърши с 5.5 точки.
Това е трета шампионска титла в кариерата на Емил Стефанов, който досега имаше две титли, два пъти бе вицещампион (включително в първенството до 20 г., провело се неотдавна във В. Търново) и три пъти бронзов медалист.
Чудесното представяне на ШК “Етър” бе допълнено от бронзовия медал на Димо Терзиев в първенството за момчета до 12 години. Конкуренцията там бе огромна, Димо бе с № 6 по рейтинг сред 70 участващи състезатели. Той обаче стартира блестящо с 4 поредни победи, загуби от европейския шампион Цветан Стоянов, но до края записа още три победи и една загуба. Това му донесе 7 точки, с които дели 2-4 място, но по допълнителни показатели е бронзов медалист. Шампион със 7.5 т. стана Момчил Петков от “Енергия” (Добрич). Голямата изненада бе едва петото място на европейския шампион фм Цветан Стоянов.
“Оценката за представянето на нашите момчета е отлична. Емо тръгна с нагласата да стане шампион, вярваше си. Направи победи и равенства срещу основните си конкуренти. В спорта всичко е възможно, вчерашното реми бе критично, но знаехме, че при победа в последния кръг ще бъде шампион. Той надделя и заслужено се окичи със златото. Димо, чийто личен треньор е гм Григор Григоров, също бе блестящ. Вярвахме в медала му, но конкуренцията бе огромна, а той бе едва шести по рейтинг. Това му е първи медал от държавно първенство, той е един от най-проспериращите шахматисти”, коментира треньорката на ШК “Етър” Светла Йорданова.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново