Емил Стефанов се класира за международния турнир “Надеждите на света”

Публикувано на вт, 21 май 2013
271 четения

Емил Стефанов (вляво) сред призьорите на турнира. Вдясно е главният организатор Борис Христов.

Великотърновският шахматист Емил Стефанов се класира за финалния международен турнир “Надеждите на България”, който е част от проекта, финансиран от фондация “Америка за България”. Организатори на проявата са Борис Христов и ШК “Веселин Топалов” (Варна).
В Трявна бяха финалите на веригата турнири “Млад гросмайстор”, за които се класираха първите четири във всяка от възрастовите групи до 8, 10, 12 и 16 г., а на свои разноски можеха да участват и деца, явили се на поне три от 4-те турнира. Така общо 104 млади шахматни надежди от Варна, Плевен, Благоевград, Пловдив, Шумен, Велико Търново, Русе, Разград, Асеновград и Добрич мериха сили в Трявна, като първите четири във всяка възраст придобиха право на участие в международния турнир “Надежди на България” във Варна. Игра се в 7 кръга с контрола 50 минути плюс 10 секунди на ход.
Емил Стефанов от ШК “Етър” стана единственият великотърновец, който успя да се класира за финалите. В групата до 16 г., където се явиха 21 участници, той спечели 3 партии и в 4 завърши наравно. Така с 5 точки Емо дели второ-трето място с Тодор Георгиев от Асеновград, като по допълнителни показатели остана трети. Първи е Веселин Методиев от Благоевград с 5.5 т., а четворката на финалистите допълни Мария Васова (Бл) с 4.5 т. Емил Стефанов направи ремита и с тримата останали финалисти.
Шансове за класиране имаше и Никола Николов от ШК “Етър” при 8-годишните. Той стартира отлично с 4 победи от пет партии, но после нещата се обърнаха. В шестия кръг Никола игра срещу вицешампиона на страната Георги Колев и бе в по-добра позиция, но загуби, а втора поредна загуба в последния кръг го остави осми с 4 точки. 32 деца участваха в неговата възрастова група.
Най-масово – 33 шахматисти, бе участието до 10 г., където третият представител на ШК “Етър” Стефан Янев завърши на 12-о място, събрал 4 точки от 7 възможни. Четвъртата ни състезателка, придобила право на участие в Трявна – Ива Пенчева, се отказа от участие в турнира поради ангажименти в училище.
Международният турнир “Надеждите на света” ще бъде във Варна от 23 юни до 3 юли, като в него ще участват най-добрите четирима българи във всяка възраст, както и състезатели от чужбина.
Анатоли ПЕТРОВ
сн. Ст. СТЕФАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново