Емил Стефанов първи на открит турнир в Плевен до 20 години

Публикувано на ср, 21 окт. 2015
329 четения

Великотърновският шахматист Емил Стефанов участва с успех в Открития турнир в Плевен, където спечели първото място при младежите до 20 години и остана на крачка от победата в генералното класиране.
Турнирът за купа “Плевен XXI” бе за български и чуждестранни шахматисти с ело до 2300 и бе по швейцарската система в 7 кръга с контрола за игра 50 минути  + 10 секунди за състезател за цялата партия. Организаторите бяха изпратили персонални покани за участие до всички шампиони на България.
През целия турнир Емил игра на първите 7 дъски срещу преки конкуренти. Състезателят на ШК “Етър” стартира с три поредни победи, допусна само две ремита срещу втория и третия в стартовия лист, взе нова победа с черните фигури срещу миналогодишния победител Павел Янев.
Преди последния кръг Емил Стефанов имаше 5 т. и се нуждаеше от победа срещу водача Светозар Цеков (6 т.), за да го задмине и стане първи в генералното класиране. Великотърновецът игра форсирано за победа, докато на опитния му съперник бе достатъчно и реми. В тази ситуация Стефанов загуби, но за първото място сред младежите до 20 г. нямаше конкуренция. Организаторите връчиха индивидуални награди и за всички отделни възрасти.
В турнира взе участие и 9-годишният Никола Николов, който се представи добре и записа 3 победи и 4 загуби срещу далеч по-опитни противници, като зае 47-о място в генералното класиране от общо 80 участници.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново