Даниел Панов: “Велико Търново няма да остане без отбор и школа”

Публикувано на пн, 4 мар. 2013
400 четения

Градоначалникът си взе един чим, който ще му стои в кабинета, за да му напомня за ремонтите.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов даде брифинг пред медиите по проблемите в отношенията на Общината с ПФК “Етър 1924”. Както е известно, на последните събрания Общинският съвет вече два пъти решава неговият представител да гласува “против” или “въздържал се” по решенията на собствениците. Липсата на комуникация е факт, а привържениците в града се вълнуват как ще се развиват нещата, ще има ли футбол от лятото.
– Г-н Панов, как ще се развиват отношенията между Община В. Търново и “Етър 1924”?
– Собствеността на стадион “Ивайло” е на Общината и по това спор няма. Това, което се случи след влизането на “Етър 1924” в “А” група и некоректното отношение на някои от изпълнителните директори в клуба, е факт, тъй като от месец септември насам справките, които ние изискахме за приходите и разходите, не бяха представени във вида, в който ги искахме. Не може счетоводството на “Етър 1924” да представя само една екселска таблица. 34 % от акциите са на Община В. Търново, за участието си ние отговаряме само според активите на дружеството, които са 50 000 лв. Стигна се до някои неща, явно не можаха да постигнат консенсус. Когато има смесени дружества, нещата трябва да са точни, ясни и прозрачни. Не може да се иска 34 % финансиране, без да знаем какво е дадено до момента за издръжката на този клуб.
Както вие, така и аз чух за заплатите, които са раздавани в “Етър 1924”. Не може, когато имаме добри български футболисти, да ползваме само чужди имена. Да, има такава възможност, когато отборът набира инерция, това е решение на собственика и ние не се месим. Но разходите трябва да са ясни. Така че аз, а и Общинският съвет, не желаем да участваме в неща, които не са ясни. Първо трябва да сме запознати с финансовото състояние на клуба и тогава да вземем решение с какво ще подпомагаме отбора.
Както виждате, има и реклами тук, приходите от тях също не е ясно къде са отивали. При една проверка това ще се изясни. Средствата не са малки, това е голяма инвестиция, която пренасочихме към “Ивайло” и тя е част от подпомагането на клуба при влизането в “А” група.
Не може да се твърди, че кметът или някой бил виновен за това, че “Етър 1924” не си е платил сметките там, където е играл, както и за заплати и осигуровки.
След като има ясни отношения, нещата ще вървят в добра посока. Но тук явно нещата не се получиха. Така че аз залагам на ремонта на спортната база и това ще ни донесе успехи.
– При тази липса на прозрачност, за която говорите, и обтегнатите отношения как виждате бъдещото участие на Общината в клуба?
– Не мисля, че Общината има обтегнати отношения, а по-скоро някой има обтегнати отношения с нас. Но има точни и ясни правила. Всеки, който иска да е партньор с Общината, трябва да си представи разходите. До момента ние не знаем как са получавани заплатите, как са изразходвани за тренировки. Виждате и какво голямо текучество има, въпреки че това не е наша работа. Имаме съветници с опит, има консултативен съвет, досега мажоритарнит собственик не е потърсил този опит. Досега среща при мен от тях не е искана, това са безпочвени твърдения. Знаете колко пъти съм казвал, че не е професионално треньорът, който вкара “Етър 1924” в “А” група, да бъде по този начин изгонен. Конфликтите, които се създадоха между собственика и треньорския екип, са неоснователни. Трябваше да се вкара повече професионализъм в управлението на клуба. Имаме решение, има начин, но с Общинския съвет имаме намерение, като наближи краят на сезона, да излезем с това решение.
– Фейзи Илханлъ заяви, че ще вдигне капитала на дружеството, а това означава да извади представителя на Общината…
– Това нещо до мен не е стигало. Само пресконференции и медийни изяви, а трябва да има документи. Документ за вдигане на капитала няма. Когато дойде, ще го коментираме.
– Какво предстои оттук нататък?
– Ние свършихме всичко необходимо по стадиона, за да получи клубът лиценз. Но разговори за развитието на отбора с нас не са водени. Така че, като приключи сезонът – имаме решение… Няма да остане Велико Търново без отбор, това няма да го допуснем. Не може, щом инвестираме в стадион с дълга история.
– На какво ниво?
– По-нататък ще ви кажа.
– А ако не отпуснат средства за школата и поставят под угроза провеждането на детските мачове?
– Школата няма да я оставим. Имаме 10 000 лв. дарение на сметка в Общината, трябваше да направят родителите една организация, но след като и това не стана – Общината винаги може да помага на ДЮШ. Това е бъдещото поколение на нашия град. Неслучайно има и паралелка футбол в спортното училище. Аз залагам на футбола в нашия град.
– Има ли при вас индикации за възстановяване на стария ФК “Етър”?
– Ще събера консултативния съвет, всички ветерани, ще черпя опит от тях.
– Ще има ли време през лятото да се реагира така, че наесен да имаме отбор?
– Има време, имаме разчети. Срещал съм се вече с 10-15 човека, с които съм провел консултации, но ще направя и по-широка среща.
– Да разбираме ли, че Общината изчаква да види какво е финансовото състояние на “Етър 1924” и иска да види какви са задълженията?
– Когато бяха предишните собственици, нещата бяха ясни и точни. Знаеше се какви пари се дават всеки месец, какво влиза в клуба. Докато Стефан Атанасов беше прокурист, имахме много добра комуникация. А от есента няма хора, които да комуникират с общинската администрация, и въпреки писмата, които сме изпратили, положението продължава да е същото.
Анатоли ПЕТРОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново