Даниел Панов: „В Изпълкома на БФС съм като председател на НСОРБ“

Публикувано на чт, 30 Ное. 2023
424 четения

В Изпълкома на БФС съм като председател на Националното сдружение на общините в България, а личното ми мнение за Борислав Михайлов няма никакво значение, ще го изразя когато и където трябва, заяви кметът на В. Търново Даниел Панов на заседанието на Общинския съвет в отговор на питането на Калоян Янков от ПП-ДБ, който го призова да подаде оставка като член на Изпълкома. Оставането ви означава подкрепа за ръководството на БФС и носи негативен имидж на града, заяви Янков.

„Според чл. 30 на Устава на БФС върховен орган е конгресът, на който гласуват 540 клуба, а Изпълкомът е управителен орган, който ръководи дейността между два конгреса. Борислав Михайлов няма на кого друг да подаде оставката си, освен на Изпълкома. Членовете на Изпълкома не са обвързани с фигурата на президента, нито с оставката му. Те не се назначават от него, а се избират от конгреса. По този ред съм избран през октомври 2021 г. и изборът ми няма отношение с личността на г-н Михайлов, а още по-малко с управляващи партии или такива в опозиция. По това време България беше управлявана от служебното правителство на Стефан Янев. Излиза, че съм предложен от него и съм от „Български възход“, за да съм в Изпълкома. Не е така. На конгреса получих 292 гласа, които са над 35% повече от гласовете за всеки от двамата кандидат-президенти“, отговори Даниел Панов.

„Създаването на все по-добри условия за футбола както във В. Търново, така и във всички общини, е единствената причина да приема мястото си в Изпълкома. Като председател на НСОРБ ние имаме квотен принцип кмет да представлява всички български общини в Изпълкома. Преди мен беше кметът на Созопол. Бях предложен от другите общини и в Изпълкома представлявам общините, които са двигатели на футбола в България. Без тях и кметствата малко клубове биха оцелели, те са най-сериозните инвеститори в спортната инфраструктура, но това е ангажимент на държавата, чиято роля трябва да е водеща“, добави великотърновският кмет.
Даниел Панов накратко припомни направеното във В. Търново като модернизирани терени, съблекални, осветление, пистата, тренировъчният терен, възстановяването на Спортното училище. Стартира и строителството на новия тренировъчен терен, който е финансиран от БФС по програма на ФИФА. В страната са въведени 19 футболни терена, предстои откриването на още 4.

„Констатациите ви не отговарят на действителността. Какво е моето лично мнение за Борислав Михайлов няма никакво значение. Ще го изразя когато и където трябва. Изпълкомът на БФС в момента няма на кого да си подаде оставките и като юрист трябва да го знаете“, завърши Даниел Панов.

Калоян Янков репликира, че подаването на оставка би бил важен жест за футболната общественост. „Можете да подадете оставката си в Търговския регистър. Не чух личното ви мнение за Б. Михайлов, както и защо за В. Търново футболът е на последно място“, реагира общинският съветник.

Радвам се, че вече имате отношение към футбола, макар да не живеете редовно във В. Търново, отговори Даниел Панов и попита Янков дали гледа футбол, дали знае за „Етър“, кой е треньор на отбора или на националния отбор. „Притеснително е, че вкарваме футбола в политически манипулации. Нека се хванем заедно и да помогнем на футбола във В. Търново. Ще направим среща с вас и хората, които се занимават с футбол и да помислим какво можем да направим за „Етър“ и школата му“, завърши Даниел Панов и повтори, че ролята му на член на Изпълкома е да контролират дейността на БФС и няма нищо общо с президента, а на конгреса оставките ще бъдат гласувани.

Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново