Бронзов медал от европейското до 17 г. за Кристияна Караманлиева

Публикувано на чт, 10 авг. 2017
166 четения

Бронзов медал от европейското първенство по хандбал за девойки до 17 години спечели състезателката на “Етър-64” Кристияна Караманлиева. Националният отбор на България за девойки спечели исторически бронзови отличия на европейското първенство в Македония.
Караманлиева бе сред основните състезателки в националния отбор и отбеляза важни голове.
Момичетата на селекционера Николай Начев надиграха домакините от Македония с 30:25 (13:8) в спора за третото място на шампионата на Стария континент, игран пред над 1000 зрители в зала “Кале” в Скопие.
Срещата започна равностойно, като България водеше само с гол преднина при 8:7. До края на първото полувреме младите български “лъвици” успяха да увеличат предимството си до 13:8. Македония обаче не се предаде и съумя да стопи пасива си само до две попадения разлика при 21:19 до средата на втората част. Българските състезателки съумяха да излязат от временната криза и си върнаха преднината от 4-5 гола, която запазиха до крайното 30:25.
Най-резултатна за българския тим стана Мари Томова със 7 гола и напълно заслужено бе определена за най-полезна състезателка на мача. Емилия Самуилова вкара 5, а Кристияна Караманлиева добави 3 попадения за успеха. За Македония Мария Тасевска също реализира 7 гола.
По пътя към мача за третото място България победи Косово с 41:30, Исландия с 24:19, Израел с 27:29 и допусна едно поражение от Словения – 36:23. С титлата и златните медали си тръгнаха именно словенките, които в невероятен финал победиха Полша с 31:30 (16:13).
Президентът на Българската федерация по хандбал Росица Бакърджиева се надява историческият бронз от европейското да бъде забелязан от Министерството на младежта и спорта.
“Много съм горда и щастлива от спечелените медали. Мотивацията, която видях в очите на момичетата преди тръгването за Скопие, ме накара да бъда оптимист за нашето представяне. Поради тази причина не съм и изненадана от бронза. Отборът ни е много талантлив и с присъствието на контузената Маринела Панайотова може би щяхме да играем и за златните отличия. Нейното възстановяване върви по план и скоро ще разчитаме на нея в международните срещи. Дано този успех на европейското да бъде забелязан и от хората в Министерството на младежта и спорта, за да подкрепят развитието на това поколение. България отново има силен женски хандбал и отново сме част от елита на континента ”, заяви президентът на БФХ Росица Бакърджиева.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново