Бразилия и Белгия фаворити днес, но ще има ли изненада?

Публикувано на пн, 2 юли 2018
175 четения

Москва бе залята от фенове преди Русия – Испания

Бразилия и Белгия са сочени като фаворити в днешните осминафинали от световното първенство в Русия. “Кариоките” играят днес от 17 ч. срещу Мексико в град Самара, а във вечерния мач в Ростов на Дон тимът на Белгия среща Япония. Досегашните мачове обаче показаха, че всякакви прогнози са рисковани и с първенството вече се сбогуваха ред отбори, които бяха сочени сред фаворитите.

Москва бе буквално препълнена вчера от хора за чакания с интерес мач между Русия и Испания. В града е обособена специална фензона, която се намира във Воробьовие гори. Площадката, на която се събират привържениците и могат на големи екрани да гледат мачовете, събира 25 000 души, но феновете са поне десетократно повече и властите в Москва още преди това бяха предупредили хората да не се събират там в деня на мачовете, тъй като просто няма място за всички.

Въпреки дъждовния ден, улиците на руската столица в централната част бяха буквално заляти от хора, носещи руски флагове и очакващи победа за домакините. Хиляди бяха и колоритните испански фенове. Въпреки това испанците се оплакаха, че много техни фенове са останали без билети, ако не са рискували да ги купят предварително. Най-евтиният билет, който можеше да се намери в навечерието на мача, струваше 1100 долара! Въпреки това испанците признават, че организацията на първенството е великолепна и това е най-добрият шампионат, на който са били досега.

Босът на ФИФА Джани Инфантино бе поканил на стадиона в “Лужники” и руския президент Владимир Путин, който заяви, че естествено ще гледа мача, без да уточнява дали ще се появи в официалната ложа. Иначе не липсваха и провокации, след като руски журналист във въпрос към национала Сергей Игнашевич нарече Серхио Рамос “гробокопача на Салах”, а Диего Коста – “провокатор и мръсен играч”.

Над един милион са феновете, които гледат в Русия световното. 870 000 бяха билетите за руснаците, които обаче плащат само по 20 долара за мач, докато за чужденци цената е поне 10 пъти по-висока. Най-странното е, че от чуждите туристи най-много са американците – 86 710 са купили билети, въпреки че САЩ не е финалист. Следват бразилците – 71 787, и колумбийците – 64 231.

Най-големият жест, който Русия направи (а и благодарение на това спечели домакинството), е безплатният транспорт и премахването на визите. След като си купи билет от ФИФА, всеки имаше възможност да си направи ID карта, която замества визата, и може да влиза и излиза многократно от Русия по време на световното. В деня на мачовете всеки притежател на билет и тази карта пътува безплатно по градския транспорт и метрото, а отделно има специални автобуси и бусове, които возят безплатно от летищата и гарите до стадионите и фензоните. Освен това домакините пуснаха безплатни влакове до всички градове, в които има мачове. При това не само в деня на мача, а всеки може да пътува до даден град и няколко дни по-рано, за да има възможност да се настани и го разглежда като турист. С комфортен двуетажен влак със спални купета пътувахме и ние от Санкт Петербург до Москва в нощта преди снощния мач, като разстоянието се взема за 8 часа. Бързите влакове “Сапсан” пък пътуват между двата града само за 3 часа и половина, но те са платени.
Световното първенство вече навлиза в решителната си фаза. Днес и утре са останалите 4 осминафинала, които ще излъчат общо осемте четвъртфиналисти, които продължават битката за заветната титла.
Москва
Анатоли ПЕТРОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново