Баскетболният камп стартира в неделя

Публикувано на пт, 3 авг. 2018
242 четения

Велико Търново е домакин на баскетболен камп за момичета и момчета, който стартира в неделя и ще продължи до 12 август. Както вече “Янтра ДНЕС” писа, зад пилотния проект стоят баскетболистите Мартин Дурчев и Джими Лий Хънт. Подобни баскетболни кампове се правят от години в други държави, а у нас е все още новост.
Идеята на екипа на “Баскетболни деца” обаче е да се създаде камп от ново поколение, в който не се набляга само на спорта, а се комбинират елементи като възпитание, менторство, образователен подход, запознаване с история и култура, посещение на различни културни и исторически места, като по този начин на участниците се предостави възможност да научат повече за България.
“Баскетболни деца” се роди след обмяна на идеи между Мартин Дурчев, Джими Хънт и Лили Борисова. Като великотърновци, Мартин Дурчев и Лили Борисова предложиха мястото, което да приеме събитието. И за двамата баскетболът е професия, като ги обединява близко приятелство, любов към играта и желание да създадат баскетболен проект в родния им град. Джими Хънт, от своя страна допринася с опита от Америка, а вече и у нас с организиране на подобен тип тренировъчни лагери и индивидуални тренировки. И тримата се обединени около идеята, че усилията трябва да бъдат насочени не само в посока спортно усъвършенстване на участниците, но и да се наблегне на възпитателно-образователния елемент, като всяко едно от децата, посетило кампа, се върне с нови знания и познания, обогатено и по-мотивирано да се развива не само на баскетболния терен.
Едноседмичният лагер предвижда индивидуални тренировки, включващи основните баскетболни елементи – нападение, защита, дрибъл, пасове и кондиция. Екипът е гласувал доверие на 6-има треньори с опит в баскетбола и организирането на подобни кампове, които ще се занимават с децата ежедневно.
Програмата включва още гости от баскетболния свят у нас, интересни лектори и предприемачи от бизнеса и икономиката, успели личности, кратки семинари и ролеви игри, които са популярен начин за обучение и образование по света. Имената на гостите ще бъдат допълнително обявени.
Проектът “Баскетболни деца” се радва на изключителната подкрепа на Община Велико Търново и позитивното отношение на кмета инж. Даниел Панов, на своите партньори Фондация Либертарианство и Американски колеж Аркус – Велико Търново, на медийното съдействие от страна на “Янтра ДНЕС” и на подкрепата на БФ Баскетбол.
Началото е от 16 ч. в неделя, когато в залата участниците ще бъдат разпределени във възрастови групи и ще се запознаят с всички подробности. От 17 ч. започват мачове за оценяване на способностите (всички групи играят мачове от по 20 минути за оценяване качествата на състезателите), като ще има и официална фотосесия на участниците. Самите занятия и лекции започват в понеделник и ще продължат през цялата седмица. На 12 август от 14:30 ч. е закриването и церемонията по награждаването.

Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново