Апостол Атанасов най-добър от българите на световното по ориентиране за младежи

Публикувано на пт, 25 юли 2014
179 четения

Със страхотна церемония и много положителни емоции бе открито Световното първенство по ориентиране за младежи и девойки в Самоков. Лоши метеорологични условия и проливният дъжд съпътстваха първия старт от първенството – спринта. Атлетите бяха затруднени от неспиращия дъжд, но показаха страхотна класа и дадоха най-доброто от себе си. При младежите златото завоюва представителят на Нова Зеландия Тим Робъртсън с време 14:41 мин. Втори се нареди полякът Пьотр Парфианович (14:47 мин.), а бронзът остана за шведския представител Антон Йохансон (14:51 мин.). От българските състезатели най-добре се представи великотърновецът Апостол Атанасов, който е 29-и (15:48 мин.) в конкуренцията на 161 участника.
При девойките шампионка стана Сара Хагстром от Швеция (13:15 мин.). От родните атлети Антоанета Дяковска се представи най-добре и е 53-та. Специален гост на церемонията по откриването на световното първенство бе зам.-председателят на Международната федерация по ориентиране (IOF) Майкъл Даулинг.
“Страхотно откриване, прекрасна страна, отлична организация. Изключително съм щастлив, че именно България е домакин на това световно. Искам да благодаря на всички за гостоприемството. Успех на състезателите”, сподели Майкъл Даулинг.
Втората дисциплина – дългата дистанция, се проведе в местността Гюлечица и бе с дължина 10.275 км при младежите. Апостол Атанасов отново записа най-предно класиране от българските участници. Той е 41-ви в конкуренцията на 163 състезатели. Световен шампион стана Антон Йохансон от Швеция, следван от сънародника си Асар Хелстрьом и Марек Минар (Чехия). Златото на дълга дистанция при девойките грабна Гунвор Хойдал от Норвегия.
Георги ГЪРЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново