Алпинистите ни атакуват връх Хан Тенгри

Публикувано на пн, 30 юли 2018
725 четения

Група от алпийски клуб “Трапезица 1947” е в Казахстан, където изкачва връх Хан Тенгри, висок 7010 м, който се намира на границата между Киргизстан, Казахстан и Китай. Великотърновската експедиция летя от Истанбул за Бишкек (Киргизия), а от там с вътрешни полети и после с хеликоптер достигна до базовия лагер в Казахстан.
Алпинистите Боян Димов, Петър Петров, Цветанка Петрова, Живко Жечев, Стефан Дончев и Галин Велчев от АК “Трапезица 1957” направиха солидна подготовка за експедицията. На 24 юли нашите са изградили лагер 1 на 4300 м, а на следващия ден след тежко изкачване – и лагер 2 на 5300 м. На 26 юли всички са слезли в базовия лагер.
“Тези три дни времето беше благоприятно, а предните 7 дни изобщо не е можело да се ходи нагоре. Всеки ден вали сняг, а снощи падна 50 сантиметра. Като цяло отборът е добре. Лошото е, че прогнозата за следващите дни е неблагоприятна, с много валежи, а маршрутът минава през няколко лавиноопасни участъка. Хеликоптерът няма график и лети според атмосферните условия. В общи линии може да нямаме втори опит за изкачване. Трябва да се съобразяваме и с него. Ако не стигнем до втори опит, сигурно ще идем до езерото Исак кул и ще опознаваме долния базов лагер на 2200 м. Поздрави от цялата група”, съобщава Боян Димов. На 28 юли групата очакваше отново да тръгне нагоре.

Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново