Александър Нанков – президент на “ФК Етър ВТ”: “Футболът трябва да отговаря на лицето на В. Търново, това ме кара да продължа напред”

Публикувано на чт, 23 юни 2016
765 четения

След проведеното Общо събрание на “Етър” бизнесменът Александър Нанков бе единственият, който запази мястото си от стария Управителен съвет. Той бе единодушно преизбран за президент на клуба. Разговаряхме с него за равносметката от досегашния мандат и за очакванията и амбициите му за бъдещето на “виолетовите”.
– Край на един път и начало на друг – можем ли така да интерпретираме решенията на Общото събрание?
– Така е, това беше и целта досега със стария Управителен съвет и тя бе изпълнена – възраждане на ДЮШ и връщане на първия отбор в професионалния футбол. Като председател на новата клубна управа мога да благодаря за доверието.
– Как възникна идеята да поканите в нея Красимир Балъков и Цанко Цветанов?
– Ние можем да се гордеем с легендите на “Етър”. Съвсем естествено е да се обърнем към тях и им благодаря, че откликнаха, тъй като те са легенди не само на великотърновския, а и на българския футбол, имат международен авторитет. И с тях задаваме ново лице на нашия клуб.
– Да разбираме ли, че те ще работят основно за имиджа на клуба?
– Така е, те имат не само имидж, но и знания, и авторитет във футбола и това е сериозен плюс за нас, ще ни помагат със съветите и контактите си.
– Целите пред новия Управителен съвет?
– Създаване на такъв представителен отбор, който да се утвърди в “Б” група и при възможност да гони промоция в “А” група. Ние правим отбор, който ще си поставя високи цели. Другата задача е вдигане още повече нивото на ДЮШ и да работи за инфраструктурата на великотърновския спорт.
– Финансирането е важна тема…
– И досега сме работили съвместно с Общината, сега това се затвърждава с избора на зам.-кмета на Велико Търново г-н Георги Камарашев. Това показва волята на Общината за участие в клуба и сериозен ангажимент към него. Финансовите параметри са ясни, тъй като клубът има цел, те трябва да са достатъчни за постигане на целите. Конкретна сума няма да посочвам, ще повторя, че бюджетът отговаря на целите на клуба.
– Как ще коментирате селекцията?
– Вече бе обявено идването на сериозен футболист като Николай Цветков от ЦСКА. Евгени Тунтев – защитник от “Локо” (Мз), от школата на “Литекс”. Чавдар Ивайлов – вътрешен халф, пак от школата на “Литекс”, набор 1996. Знаете, че в “Б” група трябва да играят по двама футболисти до 21 години по 45 минути на мач. Денислав Мицаков, десен бек от “Локомотив” (ГО), пак юноша на “Литекс”. Любомир Гуцев – централен защитник от “Пирин” (ГД). Стефан Неделчев, набор 1996 от школата на “Литекс”, идва от “Нефтохимик”, ляв външен халф. Цветомир Тодоров от “Спартак” (Пл), бивш нападател на “Бдин”. Митко Плахов от “Верея”, вътрешен халф. Вчера привлякохме и Станислав Генчев, което е чудесен ход в селекцията ни.
– Кои остават?
– Цветомир Цанков, Ивайло Петков, Михаил Минков, Мартин Николов, Илиян Трифонов, Александър Кирилов, Петър Димитров, Джихат Кямил, Иван Петков, Явор Генчев и Иван Скерлев. На седемте играчи, с които се разделихме, искам да им благодаря за работата в “Етър” и за приноса им за влизането в “Б” група. Селекцията е завършена на 85 %. Със сигурност ще има и трети вратар, винаги може да излезе нещо ново.
– Ферарио Спасов ли се занимаваше изцяло със селекцията, подбора на играчи?
– Да.
– На практика сте единственият човек, който остана от стария УС. Натрупа ли се умора във вас, емоционална, от факта, че не сте бил разбран от някои хора през тези години?
– Тази умора, емоционалната, е най-сериозната. Разочарованието от дадени фактори, недооценяването на определени ситуации… Моето желание е мястото на клуба да отговаря на традициите, които имаме, на лицето на самия град. Велико Търново е сериозен център в България. Всяка една сфера от обществения живот в града, част от който е и футболът, трябва да отговаря на това лице. Тъкмо това ме кара да продължа напред. Настина е трудно, но пък има и хубави емоции. Победата във Враца, реалното заслужено влизане по спортен начин в професионалния футбол.
– Има ли индикации за основен спонсор, който да се появи на екипите на “Етър”?
– Искрено се надявам, че ще се появи, тъй като “Етър” е марка. Възможно е и искрено се надявам. Всяка една помощ е добре дошла.
– Държите да развивате още по-нагоре школата. Ще има ли промени в нея, в треньорския екип?
– Промени няма да има. Подали сме молба до БФС за участие в елитната група и на юношите U17 с треньори Георги Георгиев и Марин Стефанов. Продължава участието си и U15. Тук е мястото да благодаря на всички треньори, които се раздават за тази кауза, за труда, който полагат в тези сложни за работа условия. Мое верую е, че школата е неделима част от клуба и тя трябва да се развива паралелно с представителния отбор. В предишния си мандат успях да го направя. Първото беше тя да се вдигне на крака, доста деца се “запалиха”, но имаме още много работа. Трябва да се уреди нормалното възнаграждение на треньорите, тъй като те дават всичко от себе си. Болката им е, че голяма част от техните талантливи деца отиват в други отбори точно поради липсата на подходящи терени.
– Стигаме отново до въпроса за базите.
– Основното е инфраструктурата, която е важна и за школата, и за първия отбор. Едни по-малки градове имат по-сериозни бази, правят школи, а после ние взимаме техните футболисти, за да си правим първия отбор. Една от основните ми задачи ще бъде подобряване на инфраструктурата и това ще бъде съвместно с Общината и лично с кмета г-н Даниел Панов, а именно подобряване на тренировъчните терени, поставяне на осветление на стадион “Ивайло”. Това само ще допринесе за развитието на футбола и за имиджа на града.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново