477 минути без допуснат гол от “Етър” възродиха надеждите за оцеляване

Публикувано на ср, 23 Дек. 2020
273 четения

“Етър” изпрати най-тежкия си полусезон в четвъртата поредна година в елита. Не че предишните бяха по-лесни, въпреки участието през 2019 г. в бараж за Лига Европа, но тази есен за първи път “болярите” се закотвиха трайно на последното място.
Годината като цяло едва ли може да се определи като успешна за “болярите”. Те я започнаха с нов старши треньор – Петко Петков, и с провалено Общо събрание, което трябваше да избере ново клубно ръководство. Заради процедурни неразбории и последвалата пандемия то бе отлагано два пъти и се проведе чак в края на август. Забавянето даде и сериозно отражение върху качеството на отбора и неговото представяне, още повече че преди година бе обявено намаляване на бюджета. Тимът бе напуснат от най-добрите футболисти, а привлечените на тяхно място се оказаха с недостатъчно класа.
Въпреки всичко “Етър” успя да се пребори за оцеляването си в елита. Карантината спря сезона за три месеца и първенството се доигра чак през лятото, като мачовете в плейофите бяха съкратени наполовина. След загуба с 0:1 от “Царско село” великотърновци взеха реми 2:2 във Варна и биха с 1:0 “Витоша” (Бистрица). Варненци играха феърплей и разбиха като гости “царете”, което в крайна сметка измъкна етърци от последната четворка и те дори завършиха десети.
Новият сезон не започна никак обещаващо – отново без качествена селекция и без работеща клубна управа. Светлият лъч в атаката – Томислав Йорданов, който вкара решаващи голове за спасението, бе прибран обратно от ЦСКА-София. Логично “Етър” влезе в черна серия с поредица от загуби, при това – без отбелязан гол. Стартът бе с тежка загуба 3:0 при гостуването на “Царско село”, последвана от още по-отчайващото 0:4 от “Черно море”. Липсата на ръководство и на нови попълнения накара треньора Петко Петков да обяви напускането си, като формално излезе в 10-дневен болничен.
На 25 август обаче Общото събрание най-после избра нова управа, като начело застана общинският съветник Деян Куздов, а в Управителния съвет влязоха основно представители на великотърновския бизнес – Кристиян Дешков, Любомир Филипов, Георги Марков, Светослав Тотев и Цветомир Бояджиев, като от старото ръководство остана само Цанко Цветанов.
“Най-първата задача е да успокоим футболистите, защото сезонът вече тече и няма време за губене. Те трябва да са сигурни, че “Етър” го чака добро бъдеще и футбол във Велико Търново ще има. Феновете също трябва да са спокойни, целта на всички в Управителния съвет е “Етър” да запази мястото си в Първа лига”, коментира новият шеф Деян Куздов.
Това накара Петко Петков да се завърне на поста си с мотива, че надежди за бъдещето на “Етър” има. От черната серия обаче лесно нямаше излизане поради комплексни причини – липса на попълнения, контузени играчи, отсъстващи поради положителни тестове за коронавирус, съдийски ощетявания, липса на късмет в някои мачове… Сякаш някой бе решил всичко възможно да се стовари върху “болярите”.
Междувременно “Етър” загуби с 1:0 гостуването си на “Монтана”, а в четвъртия кръг падна с 0:2 и от шампиона “Лудогорец”. Равносметката – твърдо последно място без спечелена точка и 0:10 голова разлика…
Първите признаци на опит за излизане от кризата се видяха на 13 септември при гостуването на “Левски”. “Виолетовите” направиха силен мач и най-после се разписаха в чуждата врата – новото попълнение Преслав Боруков наказа родния си тим и даде заявка, че ще бъде решаващата фигура в атаката през есента. При 1:1 малко преди края на мача обаче последва безумен фаул за домакините за игра с рамо на Дани Пехливанов, донесъл победния гол на “сините”. Впоследствие Съдийската комисия призна, че реферът Станимир Тренчев е допуснал груба грешка, повлияла на крайния изход, но това нямаше как да стопли етърци.
Следващият мач с “Локомотив” (Пловдив) донесе пък ново безумно решение. Целият отбор бе поставен под карантина и не се готвеше за двубоя на 20 септември, когато в деня на мача в 12 ч. РЗИ реши да вдигне карантината и да разреши участие в мача. Футболистите бяха събирани буквално от домовете си из цялата страна, където стояха под карантина, и дойдоха за мача. “Етър” логично загуби с 1:3, което накара Петко Петков да изригне: “Поставиха ни в една абсурдна ситуация. Нека някой излезе и обясни и да поеме отговорност! Доста неща се събраха, чакаме някакви отговори, които обикновено не получаваме. Нека някой да каже и обясни точно какви са тези техни правила…”.
Последва нова загуба – този път с тежкото 5:1 от ЦСКА-1948 в мач, в който “виолетовите” определено играха слабо. Това накара медиите да пророкуват, че “Етър” вече е с единия крак във Втора лига, защото в цялата история на родния футбол има само един случай, в който отбор със 7 поредни загуби на старта е оцелявал.
Междувременно бяха привлечени няколко футболисти, като наред с Преслав Боруков и Свилен Щерев дойдоха няколко чужденци. Пако Пуертас и Николас Фемиа обаче бързо се контузиха, а Марк Едур рядко влизаше в игра. Най-качествен от тях като че ли се оказа халфът Алдаир Ферейра.
Португалецът избухна с красив гол още в следващото домакинство срещу ЦСКА-София, което обаче донесе ново огорчение. “Етър” игра много силно и поведе с 2:0, но изпусна заслужена победа, след като в 93-тата минута немаркирана засада позволи на Ахмедов да измъкне крайното 2:2. Първата точка все пак бе вече факт. В следващия мач дойде и втора при гостуването на “Ботев” (Пд), но срещу намиращия се в криза съперник етърци успяха да я измъкнат чак в 93-тата минута с пореден гол на Боруков.
Нови две загуби обаче съвсем влошиха ситуацията за “Етър”. Срещу “Берое” у дома тимът след 0:2 се разигра и доведе нещата до 2:2 с първи гол в елита на младия Стелиян Добрев, преди в самия край гостите да измъкнат победата. Последва втора загуба с 5:1 с отчайваща игра при гостуването на “Ботев” (Враца), което бе знак, че дните на Петко Петков във Велико Търново са на привършване. Това стана факт седмица по-късно след 0:0 срещу “Арда” в слаб и за двата отбора мач.
Но футболът е интересен и заради своята непредвидимост… Дали и най-отявлените фенове на “болярите” са предполагали, че голът на бившия етърец Педро Лагоа във Враца ще се окаже последният, който “Етър” допуска до края на годината?!
Треньорската рокада стана факт. Начело дойде Александър Томаш със своя екип Тодор Кючуков и Константин Мирчев и заяви, че ще даде всичко от себе си, за да се спаси “Етър”. “Първото нещо, което трябва да направим, е да вдъхнем увереност на тези футболисти. На този етап няма как да попълним нещо, но естествено има неща, които трябва много да се подобряват и ако искаме да постигнем това, което всички желаем, ще трябва да има и промени”, анонсира Томаш.
Стартът му начело бе с 0:0 при гостуването на “Славия”, като етърци пропуснаха да бият още един намиращ се в криза противник. И отново съдийско ощетяване беляза мача – в края Мариян Иванов бе съборен в наказателното поле, миг преди да насочи топката, но дузпа не последва.
Първият ден на декември донесе и първата победа. Мачът с “Царско село”, отложен с 24 часа заради падналия сняг, завърши със сладкото 1:0. Поредният гол на Преслав Боруков пък го превърна в желана цел за куп отбори. Само след три дни “болярите” гостуваха във Варна на “Черно море” и отново спечелиха с 1:0, пак след попадение с глава на Боруков.
7 точки от три мача (при три спечелени от 12 мача преди това) изведнъж възродиха надеждите, че “Етър” може и да навакса изоставането и е много рано да бъде отписван. При победа над “Монтана” в последния кръг “болярите” дори можеха да финишират есента на 12-ото място, но завършиха само 0:0. Мачът нагледно показа, че дори и играчите да дават максимума от себе си, на тима просто липсва качество. Томаш го заяви директно след двубоя: “Ако ръководството иска “Етър” да остане в елита, необходима е селекция”.
Най-куриозното е, че в последните си пет мача “болярите” стигнаха до рекорд в цялата история на великотърновския футбол в елита – пет поредни сухи мрежи и 477 поредни минути без допуснат гол във вратата си! При това – от отбор, който бе категорично последен и с най-много допуснати попадения (31) от всички в групата. Безспорно положителен факт (дошъл благодарение на перфектната игра на Христо Иванов и отбраната пред него), който обаче ще трябва да се надгражда.
Промените не закъсняха – още на следващия ден след края на полусезона “Етър” освободи шестима футболисти. Не е изключено тимът да бъде напуснат и от голмайстора си Преслав Боруков, към когото има подчертан интерес и той да бъде трансфериран. А може пък да реши и да остане, тъй като има договор до лятото. Но при всички случаи “Етър” ще търси 5-6 нови попълнения, като Томаш заяви, че се нуждае от играчи със сърца и характер – главният коз, за да направи мисията възможна…
Защото пролетта стартира с мачове срещу “Лудогорец”, “Левски”, ЦСКА, “Локомотив” (Пд), а трудното тепърва предстои.

Анатоли ПЕТРОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново