47 плувци се състезаваха край Лясковец в Пети маратон на името на Добри Динев

Публикувано на ср, 31 Юли 2019
144 четения

Пети Национален плувен маратон бе организиран в Лясковец в последния уикенд на юли. Маратонът, посветен на гиганта в синия спорт, стана традиция и брои вече пет успешни реализации в своята история. Той се организира от Община Лясковец, плувен клуб “Етър” и фирма “Делфина”. Надпреварата с национално значение носи името на легендарния български плувец Добри Динев – мaйcтop нa дългитe плyвaния, с 6 рекорда зa “Книгaтa на Гинec”. В памет на известния български спортист, организаторите учредиха почетен плувен маратон, който по традиция се провежда на лясковския микроязовир “Костимял”.
Организаторите отчитат, че с всяка година интересът към спортната инициатива нараства. Тази година плувците, изявили желание да участват ,бяха 47 души – мъже и жени. Събитието уважиха кметът на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова, секретарят на Общината Мариян Паскалев, а почетен гост беше и съпругата на Добри Динев – Маргарита Динева.
Всички yчacтници пoлyчиха тeниcкa и аксесоар за плуване, а отличените на първите три места се окичиха и с медали, които бяха осигурени от Община Лясковец. Кметът д-р Гецова връчи отличията на победителите. В първа група ветерани от 30-39 г. на 2000 м първи е Ненчо Колев от В. Търново с време 38,40 мин. На второ място се класира Андрей Велчев от София, с време 42,05 мин., а трети разстоянието преплува Павлин Петров от Варна. При ветераните на възраст 40-49 г. на 2000 м участниците бяха осем. Призьор стана Димитър Димитров от Долно Градище с време 35,44 мин, пред Ивайло Тунчев от София и Борислав Иванов от Сандански. В група ветерани 50-59 г. на 1000 м се състезаваха 15 души. Тук най-добър беше Валентин Митрев от Сандански, който приключи надпреварата с време 16,11 мин. След него е съгражданинът му Георги Булакиев, а за третото място се пребори Ивелин Иванов от Русе. При жените в групата 50-59 г. на 1000 м победи Людмила Белчева. При мъжете над 60 г. на 1000 м участниците бяха 8 души. Приза за първо място взе Николай Хаджиев от Русе, преплувал разстоянието за време 20,15 мин., пред Николай Чаркчиев от Сандански и Стоян Тодоров от Варна.
След успешното представяне на ветераните, в петата национална надпревара се пуснаха и много мъже и жени на дистанция 5000 м. При мъжете първенец е Александър Божилов от София с време 1,05,50 ч. Само на 3 минути разлика след него е Благовест Стоилов от Димитровград, а с осем минути след него се класира Веселин Александров от Варна. Четири дами отсрамиха нежния пол и се класираха по следния начин – първа е Ивет Шумкова от Варна с време 1,18,14 ч., следвана от столичанките Мира Георгиева и Весела Димитрова и Пресияна Атанасова от Русе.

Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново