40 участници от цялата страна събра кампът “Баскетболни деца”

Публикувано на вт, 7 авг. 2018
167 четения

Румен Игнатов е един от великотърновските участници в кампа.

40 деца от цялата страна се включиха в кампа “Баскетболни деца”, който стартира в понеделник във В. Търново. Въпреки големия интерес, това бе максималният капацитет, отпуснат от организаторите, заради възможностите на баскетболната зала. Децата са на възраст от 8 до 17 г., като основната група е от 12-13-годишни. Пет от тях са момичета, останалите са момчета. Желаещите да участват в кампа са от цялата страна, като великотърновците са четирима. Сред участниците са най-полезните състезатели на финалите за момчета до 14 г. – Симеон Димитров (“Академик Бултекс 99”), момчета до 12 г. – Александър Гавалюгов (“Балкан”) и момичета до 16 г. – Ивайла Георгиева (“Черно море Одесос”).
Общо шестима треньори ще работят с децата – основните са Мартин Дурчев и Джими Хънт. Освен тях обаче ще помагат още четирима – Александър Дяковски от “Спартак” (Пл), Ивайло Стоименов от В. Търново, Николай Костов – скаут, и Обри Конърли – от Чикаго, дългогодишен състезател във Финландия. Те ще отговарят профилирано за определени компоненти. Предвиждат се и лекции с Венцислав Великов – съдия на ФИБА, Инес Субашка – специалист по здравословно хранене и кондиция, ще гостува големият баскетболист Филип Виденов.
Кампът започна с представяне на всеки от треньорите и запознаване на децата с правилата. После в залата на стадион “Ивайло” се проведоха мачове за оценяване и разпределяне на възрастовите групи, както и официална фотосесия на участниците. “Първият ден бе подготвителен. Първо ги запознахме с правилата на кампа, после разгледаха всички обекти – залата, закритата лекоатлетическа писта, откритата писта на стадион “Ивайло”. Имаше симулирани мачове за преценка кой в коя група ще попадне – както по умения, така и по възрасти. Програмата ще бъде интензивна, имаме и образователен елемент, сряда ще бъде ден за разглеждане на забележителностите, в събота в “Аркус” целия ден ще има икономически курс, насочен към спорта. Заниманията ще са в баскетболната зала на стадиона и на игрището в “Колю Фичето”, разказа Мартин Дурчев.
В следващите дни “баскетболните деца” ще имат възможност да работят индивидуално с треньорите в областта на защита, стрелба, подаване, кондиция и дрибъл. Програмата предвижда туристическа обиколка на В. Търново и посещение на “Звук и светлина”, както и разглеждане на занаятите на Самоводската чаршия. Проектът “Баскетболни деца” се радва на изключителната подкрепа на Община Велико Търново и кмета инж. Даниел Панов, на своите партньори Фондация Либертарианство и Американски колеж “Аркус”, на медийното съдействие от страна на “Янтра ДНЕС” и на подкрепата на БФ Баскетбол.
Анатоли ПЕТРОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново