25 туристи от ТК “Незабравка” в поход “По хайдушките пътеки”

Публикувано на пт, 5 апр. 2013
602 четения

Великотърновската туристическа група пред паметника на Филип Тотю във Вонеща вода. сн. Снежанка ДИМИТРОВА

Двадесет и пет ентусиазирани туристи от ТК “Незабравка” (В. Търново) направиха поход по маршрута жп гара Кръстец, х. Грамадлива, с. Райковци, Вонеща вода и с. Гърците, който бе включен в календарния план на клуба за 2013 г. Похода те посветиха на 150 г. от рождението на Алеко Константинов и 186 г. от рождението на Филип Тотю. Ръководители бяха пл. водач Невен Боянов, спасител Тихомир Николов, пл. водач Снежанка Димитрова и организатор Димитър Богданов. Групата бе с разнороден състав – от ученици, студенти и работещи до пенсионери, но всички с бодър туристически дух и пълни с енергия. Най-малките туристи бяха две 10-годишни красавици – Ния Ивайлова Николова и Ралица Красимирова Попова, а най-възрастният турист Миленка Стоянова. Всички се справиха успешно и безпроблемно, заяви здт и мс Димитър Богданов.
В първия ден туристите стигнаха с влака от В. Търново до жп гара Кръстец (най-високата точка на жп линията Горна Оряховица – Стара Загора). Местността Кръстец е мястото, където се е намирало хайдушкото сборище на четите на Богдан и Бойчо войвода. По маршрута, по който вървим, са действали четите на Филип Тотю и Панайот Хитов. От тук са преминали част от четниците на Хаджи Димитър на път за Агликина поляна. От гара Кръстец стигнаха до местността Иванов камък. На хълма са били разположени артилерийските части на ген. Гурко през освободителната Руско-турска война от 1877 г. На това място има останки (окопи) от дейността на артилерията, затова то се нарича Руският лагер. Наблизо признателните старозагорски туристи са издигнали белокаменен паметник в чест на освободителите. Със стръмно спускане се озоваха в х. Грамадлива, където нощуваха.
На следващия ден по добре маркирана екопътека през вр. Чукара за 2 часа и 30 мин. групата стигна до с. Райковци. Това е родното място на Капитан Райчо Николов. От там до курорта Вонеща вода и махала Гърците, където посетиха и родната къща на Филип Тотю. “Очаровани от прелестите и величието на Балкана, разочаровани от оголения му гръб (сиви огромни сечища – човешко безумие и алчност) и научили толкова исторически факти за хайдушкото движение, се прибираме с автобус във В. Търново”, разказаха туристите от ТК “Незабравка”.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново