172 души участваха в традиционното преплуване на Дунав при Свищов

Публикувано на пн, 3 авг. 2015
173 четения

172 участници се включиха в традиционното преплуване на Дунав при Свищов, което се проведе в събота. От тях 104 са плувци и 86 спасители, и лодкари, информира Марио Якимов, експерт по спортните дейности в Общината. Той обясни, че проявата се организира от Община Свищов за 58-и път, а началото ѝ е поставено през лятото на 1962 година.
Според регламента участниците трябваше да преплуват близо километровия участък между румънския и българския бряг. За целта те бяха извозвани с военни платформи до румънската част на Дунав край Зимнич, откъдето започва надпреварата. Кметът на община Свищов Станислав Благов връчи плакети на всички участници, както и специални грамоти.
Грамота за най-постоянен участник в преплуването получи Михаил Качаунов от Велико Търново, който преплува два пъти състезателния участък. Най-възрастният участник бе Петър Цвятков от Свищов, който е на 87 години. Той е инструктор по водно спасяване и почетен член на БЧК. Най-малкото момче в надпреварата беше Михаил Дончевски от Свищов, но живеещ в Лондон, а най-малките момичета – Марияна Събева на 8 години ,и Зорница Здравкова на 11 години.
На две тричленни семейства от Павликени и Елена също бяха връчени специални грамоти. Традиционно всички участници получиха топла рибена супа на брега в местността Паметниците. През тази година преплуването бе затруднено от силния вятър, придружен със слаб дъжд. Нямаше никакви инциденти, обобщиха организаторите.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново