100 години “Етър”: Стефан Величков – първият “виолетов” национал: Най-хубавите ми години бяха в “Етър”!

Публикувано на вт, 9 ян. 2024
185 четения

Стефан Величков като футболист на “Етър”. сн. Иван БОРАДЖИЕВ

Стефан (Стефко) Величков е една от легендите на “Етър”. Той остава в историята с факта, че става първият национал на “болярите”, бележи и гол за ”А” отбора на България, участва като титуляр на Световното първенство в Германия през 1974 г.
Роден е на 15 август 1949 г. в Плевен, като едва 17-годишен заиграва за местния “Спартак”. През 1969 г. идва в “Етър”, точно когато отборът за първи път влиза в “А” група. С виолетовия екип се утвърждава като един от най-добрите защитници в “А” група. Бил е юношески национал, но в “А” отбора на България дебютира именно като футболист на “болярите”. Това става на 7 април 1971 г. в контрола срещу Гърция.
Стефан Величков се съгласи да припомни специално за нашата поредица блестящата си кариера.
“В “Етър” дойдох през 1969 г., когато отборът влезе в “А” група. По-точно, вече беше влязъл и аз дойдох да играя в майсторската група. Тогава имаше голям отбор, с чудесни футболисти. Най-хубавите ми години бяха в “Етър”! Как да забравя първия мач срещу “Левски”, когато имаше 40 000 души?! Не можехме да излезем от съблекалнята, която беше долу във вилата. От нея не можехме да стигнем до терена. Най-хубавите ми години са минали тук. С всички в отбора на “Етър” се разбирах еднакво добре. Карали сме се понякога по време на мач, но бяхме приятели и след мач никога не сме имали разногласия”, разказва Стефан Величков.
Година и половина по-късно идва и първата повиквателна за националния отбор. Величков още няма навършени и 22 години. “Преди това съм бил и в юношеските национални отбори, и в младежките, в олимпийския. Но в “А” отбора дебютирах след световното първенство в Мексико. Вече бях футболист на “Етър”, спомня си защитникът.
Дебютът му е на 7 април 1971 г., когато пред 18 000 зрители в Пирея българите гостуват на Гърция. Стефан Величков започва като титуляр, редом до имена като Димитър Пенев, Христо Бонев, Божил Колев, Виден Апостолов, Петър Жеков… Българската защита така и не допуска гол, а в 62-та минута Младен Василев носи победата на “лъвовете”.
Само след месец обаче младият играч на “Етър” бележи и гол за националния отбор. Предвид факта, че е бранител, в състезателната си кариера той рядко е поразявал противниковите мрежи. Датата 19 май 1971 г. обаче няма да забрави никога! България приема Унгария в европейска квалификация. 30 000 души има на националния стадион “В. Левски”. Божил Колев открива резултата в 38-та минута, а веднага след почивката Петко Петков удвоява. Идва 72-та минута, в която след едно центриране от фланга Стефан Величков прави летящ плонж и с глава поразява вратата на унгарците за крайното 3:0. Разгромната загуба от българите носи буря от недоволство в Унгария, която уволнява националния си селекционер Йожеф Хофер. Ветераните на “Етър” днес твърдят, че това е най-красивият гол с глава за “А” отбора, вкарван от защитник.
Стефан Величков се утвърждава в националния отбор, където записва 26 мача. С тима участва и на Световното през 1974 г. в Германия, където е титуляр и в трите мача. Нашите завършват 0:0 с Швеция, 1:1 с Уругвай, но в третия мач губят с 4:1 от фантастичния тогава тим на Холандия с Йохан Кройф и не успяват да продължат напред. Същото лято приключва и кариерата на Величков в “Етър”, с който има общо 135 мача. Преминава в ЦСКА, като два пъти става шампион на България, после се завръща в родния “Спартак”.
“Носих виолетовия екип в продължение на пет години, до световното през 1974 г., след което заминах за ЦСКА. За съжаление, не можах да играя в мачовете с “Интер” (Милано) за Купата на УЕФА. “Етър” тогава беше елитен отбор! В националния отбор направих 26 мача, общо са над 50 в различните гарнитури. После се прибрах в Плевен, там си живея и до днес. Бях и старши треньор на “Спартак” (Плевен), на “Арда” (Кърджали), но накрая се отказах от футбола”, завършва Стефан Величков.
Преди празниците той отново бе във Велико Търново за коледната сбирка с ветераните на “Етър”, където отново си припомняха славните години по футболните терени.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново