100 години “Етър”: Откриха първата запазена снимка на търновския футболен отбор

Публикувано на ср, 31 ян. 2024
181 четения

Първата снимка: търновският отбор (отляво) и габровският съперник през лятото на 1921 г.

Никола Илиев (вдясно) със Симеон Друмев след създаването на “Етър”. На снимката освен емблемата се вижда и отличителният знак на БНСФ (Българската национална спортна федерация, създадена на 16 декември 1923 г.). сн. Регионален исторически музей

Симеон Друмев и Никола Илиев половин век по-късно - през 1974 г., когато “Етър” чества 50-годишен юбилей. сн. Регионален исторически музей

Повече от век след началото на организирания футбол във Велико Търново все още могат да се правят и находки… Неотдавна бе открита първата запазена снимка на търновските футболисти, станали малко след това основатели на “Етър”…
Кадърът е от лятото на 1921 г. и е от мача в Габрово срещу местния тим. Всъщност тогава тамошният “Янтра” просто носи името “Футболно дружество Габрово” и е към гимнастическо дружество “Юнак”. А етърци са още под името “Слава” – това са същите момчета, които през 1919 г. основават МСК, след това се преименуват на “Слава”, а през 1924 г. влизат в обединения “Етър”.
Безценния кадър ми изпрати габровският ни колега Светозар Гатев. Тогава двамата дори още не знаехме подробностите. Оказа се обаче, че снимката се пази и в Държавен архив – Габрово, и нишката се разплете. Там са запазили не само самата снимка, а и описанието на гърба ѝ! Изброени са обаче имената само на габровските футболисти, които са в дясната половина на снимката.
Отляво са великотърновци, третият отляво долу е един от основателите на “Етър” Никола Илиев. Това е първата запазена снимка на великотърновския футболен отбор!
Историята е запазила данни за първия изигран междуградски мач на предшественика на “Етър” – Младежки спортен клуб (МСК), който през септември 1919 г. гостува в Габрово и завършва наравно 2:2. Веднага правя едно уточнение – в спомените на Никола Илиев съперникът се наричал СК “Ото”, но всъщност габровци приемат после това име през 1920 г., а предишната година са основани и играят именно като “Футболно дружество Габрово”.
Точната дата на този първи исторически мач не е ясна, но в откритите документи в архива на Никола Илиев той уточнява, че срещата е “три седмици след създаването на МСК”. Така най-вероятната дата е 28 септември (неделя). Тогава отборите са играели основно в неделя, а седмица по-рано на 21-ви габровци посрещат “Атлетик” (Г. Оряховица) и бият с 1:0 в първия мач в историята на двата града.
Търновските младежи първо се качват на влака и пътуват до Царева ливада, а оттам поемат 15 километра към Габрово пеш. Домакините ги посрещнали радушно, започва и самата среща, която се играе на местния Колодрум. Два гола за габровци след центрирания от корнер вкарва с глава централният им нападател Христо Бобчев. За първи път младите търновски футболисти разбрали, че голове могат да се вкарват и с глава! Но не само че не се предават, а нанизват и те две попадения срещу домакините. За жалост остава неизвестно кои вкарват тези първи голове в историята на нашия тим в междуградски мач.
МСК играе в състав: вратар Никола Илиев, защитници Никола Балчев и А. Петков, десен халфбек Аспарух Брусев, център халф Рашко Рашков (Маркиза), десен инсайд Константин Антонов, дясно крило Васил Бончев, ляво крило Антон Димитров, център-нападател – Никола Чантов и други.
След мача габровци дават вечеря за гостите си в ресторант “Бяла мечка” и после с песни ги изпращат до края на града! Нашите младежи пак поемат пеш до Царева ливада, а после – с влака до В. Търново. Естествено, разноските по влака си плащат сами.
Окрилени от ентусиазма, търновци канят същия съперник на реванш. Две седмици по-късно – в средата на октомври 1919 г., те посрещат “Габрово” у дома, като мачът се играе на Марино поле.
“Габровци ще играят във В. Търново, Никола Вълнаров обаче го няма! Съотборниците му са в паника с кого да го заменят. Въртят се на търновската гара и се тюхкат. А той е огняр на локомотив, по това време пътува от Стара Загора за Горна Оряховица. Ето и старопрестолния град. Не издържа младежката кръв на Вълнаров, вика на машиниста: “Майсторе, аз ще сляза тук, ти карай до Горна!” “Дадено бе, Никола”, отвръща машинистът. Слиза Вълнаров на гарата, черен и мръсен, нали до последния момент е хвърлял въглища в пещта. А на неговите другари светва пред очите. Включва се той в отбора и играе добре”, пише в книгата си футболният историк Христо Минчев от Габрово.
Нищо обаче не може да спре търновци на поляната на Марино поле! МСК вече е придобил самочувствие, печели мача с 2:1 и така регистрира първата си футболна победа! А през лятото на 1921 г. двата тима се срещат отново в Габрово и именно оттогава е тази снимка.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново