Жътвата спря до средата, нивите са наводнени

Публикувано на ср, 10 Юли 2013
814 четения

От дъждовете жътвата в областта е блокирана, а житата са наводнени и в нивите не могат да влязат комбайни. От близо 700 000 дка с пшеница са ожънати едва 352 483 дка, при среден добив 462 кг/дка, който е под прогнозния, сочи статистика на Областната служба “Земеделие и гори”. От честите валежи качеството на зърното се влошава, с 30 % са паднали изкупните цени на житото, алармираха зърнопроизводители.
Ако дъждовете продължат, има опасност да забавим жътвата, каза Валентин Мицканов, председател на кооперация “Сила 95” в Самоводене. Работата по прибиране на пшеницата е спряла наполовина, от засетите 5000 дка са ожънати 2500 дка. От началото на юли в селото е паднал дъжд над 150 л/кв. м, придружен с бурен вятър, който е още по-опасен за житата. Сега чакаме земята да изсъхне, за да влезем отново в нивите, коментира Мицканов.
Тревога бият и свищовските зърнопроизводители. Председателят на Регионалния съюз на земеделските кооперации Игнат Ангелов обясни, че повече от пет дена в района вали продължително, а само през нощта срещу вторник в Свищовско е паднал дъжд над 46 л/кв.м. Полето е кално, има опасност пшеницата да покълне и тогава може да се използва само за фураж, каза Ангелов. Той посочи, че в Българско Сливово два пъти е паднала градушка и сега 60 % от реколтата е убита.
Някои от свищовските кооперации избързаха и прибраха ечемика и пшеницата преди зачестилите дъждове. 10 000 дка с пшеница са останали неожънати. Тези, които са прибрали цялото зърно, сега са спокойни. Сред тях са кооперациите от Козловец, Алеково, Александрово, Хаджидимитрово. В Козловец от ЗК “Земеделец 93” са стигнали добиви от пшеницата над 660 кг/дка.
С добри добиви може да се похвали и ППК “Росица” в Поликраище. Председателят Марин Богомилов отчете, че т.г. е стигнал добиви по 630 кг/дка при пшеницата, които са със 100 кг по-добри от 2012 г. Кооперацията е прибрала житото преди дъждовете и сега чака по-добри изкупни цени.
Сега търговците хитруват, предлагат изкупни цени по 27-29 ст./кг, докато през 2012 бяха 43-45 ст./кг и това е всеобщото притеснение на фермерите. Пивоварите също давали ниски изкупни цени, но не бързали да купуват.
За разлика от есенниците, царевицата и слънчогледът са “полудели” от дъждовете и се очаква богата реколта, е общото мнение на зърнопроизводителите. Тези кооперации, които вече са прибрали житото, се стягат отсега за жътвата на пролетниците. Почистили сме комбайните, строили сме ги в дворовете и чакаме края на август, заяви председателят на ППК “Росица”.
Пролетта в областта са засети 320 275 дка с царевица и 491 683 дка със слънчоглед.
Вася ТЕРЗИЕВА, сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново