Зърнопроизводители поискаха да се спре вносът на жито от Украйна

Публикувано на пн, 13 мар. 2023
824 четения

С повече от 50 трактора фермери от областите Велико Търново, Русе и Плевен блокираха за кратко пътя Русе – Плевен при свищовското село Горна Студена вчера по обяд. Зърнопроизводителите бяха категорични, че вносът на пшеница и слънчоглед от Украйна ще доведе до фалити земеделските кооперации, защото по-ниските цени правят българската продукция неконкурентноспособна.
Изкупните цени на слънчогледа и пшеницата са паднали двойно преди украинския внос и не можем да си покрием себестойността на продукцията, коментира Любен Данаилов от земеделската кооперация от плевенското село Козар Белене. “Сметките показват, че ще бъдем на загуба, тъй като изкупните цени паднаха много, благодарение на нашето правителство, което вкара слънчогледа и пшеницата от Украйна на ниски цени. При тези изкупни цени ние сме на пълна загуба. Преди украинския внос пшеница беше около 70 ст. и нагоре, слънчогледът беше някъде около 1,20 лв. Сега изкупните цени за пшеницата са 45 ст., слънчогледът мисля, че е около 80 ст. Не можем да покрием себестойността при тези цени, тъй като се вдигна цената на торовете особено – тройно и четворно. Амониевата селитра от 600 лв. отиде на 1200 лв. Останалите торове също се вдигнаха, вдигнаха се и препратите и семената. Първата година, може би, ще устискаме, ама за следващата, започнахме със заеми да работим”, коментира той.
“Техниката ще остане тука на място, докато не изпълнят исканията – да спрат вноса от Украйна на селскостопанска продукция. Второто ни искане е стратегическият план в земеделиено, ако не могат да го спрат, поне да го отложат за година-две, защото не е приложим в нашите климатични условия. Ние като земеделски производители няма как да го изпълним и ще загубим част от субсидиите”, заяви Димитър Димитров, координатор на протеста и председател на земеделската кооперация в свищовското село Александрово.
До зърнопроизводителите от Северна България застанаха и търговци на земеделска техника. “Тук съм да подкрепя земеделците, защото аз лично от януари месец не съм продал нито една машина и нещата са свързани, не са ударени само те. Ударени сме и ние като индустрия, като търговия и бранш, защото те като не продават и нямат пари, рефлектира и върху нас, не продаваме и ние. Те нямат пари и не купуват”, заяви Румен Дечев, представител на една от най-големите фирми за търговия със селскостопанска техника.
Протестиращите настояват всички българските евродепутати да защитят в Брюксел интересите на българските земеделските производители. Проблемът с безмитния внос на украинското зърно е много голям, тъй като то не отговаря на стандартите в ЕС за земеделска продукция, не се третира със съответните препарати и торове, посочиха още те.
Протестът е безсрочен и на него беше приета протестна нота до земеделския министър и до служебното правителство.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново