Заради съсипването на пътища, кметовете на кметства искат промени в Закона за горите

Публикувано на ср, 18 ян. 2023
423 четения

Людмила Илиева и депутати от няколко парламентарни групи се срещнаха в НС с представители на местните управници

Предложения за промени в няколко закона представиха в парламента от Националното сдружение на кметовете на кметства. Това информира великотърновският народен представител и зам.-председател на групата на „Демократична България“ Людмила Илиева.
Заедно с нея, в срещата с кметовете участваха депутати от няколко парламентарни групи. Сред представителите на сдружението пък бяха управниците на село Леденик Антон Кръстев и на Ново село Христо Христов.
За промени в Закона за горите настояват кметовете на населени места. Разрушаването на пътища, вследствие на дърводобивна дейност и най-вече при транспортирането на дървесина, е стар проблем за тях. Те настояват със средства от Фонд „Инвестиции в горите“ да се изграждат, не само горски пътища и транспортна техническа инфраструктура, но и инфраструктура в населеното място, през чиято територия преминават тежките машини. Наред с това се предлага Държавните горски предприятия ежегодно да превеждат, чрез общините, 5% от начислените им като вноски във фонда средства, в бюджета на населените места, в чиито територии са добити съответните количества дървесина. Получените средства да се разходват за дейности по възстановителни, укрепващи или други необходими дейности в землищата, в които е извършван добивът, предвиждат предлаганите промени. По време на разговорите стана ясно, че кметовете искат и да бъдат уведомявани, преди началото на дърводобивна дейност в поверените им землища.
От Националното сдружение на кметовете на кметства предоставиха на депутатите разписани и своите предложения за промени в Закона за ветеринарномедициската дейност, в ЗМСМА, както и в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане. Сред исканията им са, например, актовете на кмета на Общината и на Общинския съвет да могат да се оспорват по административен ред пред областния управител от кмета на населеното място, което касаят.
„Предстои да се запознаем подробно с предлаганите промени. Може би диалогът между кметовете на кметства и законодателя наистина е скъсан някъде, тъй като са им вменени и доста неспецифични дейности“, коментира юристът и народен представител Людмила Илиева. По думите й, в сентенцията „Не питай старило, питай патило“, патилото са кметовете на кметства и законотворците трябва да се вслушват в тях.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново