Започва решаването на проблема с липсата на вода в Ресен

Публикувано на чт, 16 мар. 2023
502 четения

Започва предпроектно проучване на трасето за допълнително водозахранване на село Ресен, съобщи зам.- кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев. Почти две години населеното място, в което живеят между 2000 и 3000 души, е на воден режим. Вода има сутрин от 6,30 часа вечер до 22,00 часа. През нощта чешмите пресъхват.
Изходната точка на новото трасе ще е от главната деривация на язовир „Йовковци“ от Горна Оряховица за Полски Тръмбеш. „Избрахме вариант, който минава през имоти на АПИ, Басейнова дирекция и „Напоителни системи”ЕАД. Кметът на Велико Търново Даниел Панов пое ангажимент пред представителите на Ресен, „ВиК Йовковци“ и фирмата проектант съгласувателните процедури с тези институции да приключат в най-кратки срокове“, посочи още зам.-кметът.
Новото трасе e с дължина 10,5 км. То ще пресича две реки и пътя Русе – В. Търново. Имало е и по-къс вариант, но той е бил е през охранителната зона на Никополис ад Иструм. При съгласуването с Регионалния исторически музей е станало ясно, че в този участък 100 процента е вероятността да има археологически находки. Те не могат да бъдат преместени и трябва да останат на мястото, където са открити. Това би забавило направата на водопровода, за това трасето е удължено с 2 км.
Очаква се до месец всички съгласувателни процедури да завършат, уточни проектантът Иван Йовчев. Едва след това ще стане ясно колко ще струва окончателното проектиране. За изготвянето на самия проект ще бъде обявена обществена поръчка. Предварителните прогнози са, че средствата за направа на водопровода ще надхвърлят 3 милиона лева. По думите на проф. Камарашев за осъщестяването на проекта ще се търси европейско или национално финансиране. Зам.-кметът подчерта, че с направата на новото трасе няма да се отнеме водата на други селища, които са надолу по деривацията, защото това ще е допълващо захранване за Ресен. „Селото има собствено захранване, което не стига. Има достатъчно големи резервоари. Идеята е това допълващо захранване да пълни резервоарите през нощта, когато другите населени места нямат тази консумация. През деня водозахранвето ще е от собствения източник“, уточни той.
Въпреки първите стъпки за решаването на проблема Васил Драганов от протестния комитет заяви, че протест срещу липсата на вода в събота ще има. Хората са нетърпеливи и искат по-скорошно решаване на проблема.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново