Заетите в бранша с трюфели и горски гъби искат ясен регламент за работата си

Публикувано на чт, 29 февр. 2024
374 четения

Събирачи, преработватели и търговци на трюфели и горски гъби настояват за ясни правила, които да направят възможен добива им през новия сезон. Представители на шест организации от сектора очертаха във В. Търново своите искания. Ескалиращата криза е свързана със забавянето от страна на Министерството на земеделието и храните да приложи последните изменения в Закона за облагане на доходите на физическите лица, касаещи събирачите на диворастящите гъби, както и тези в Закона на горите.
В България не може да се даде точна информация за количествата диворастящи гъби и трюфели, но според експерти става дума за големи приходи за родната икономика в размер, поставящ ги непосредствено след тези от дърводобива. В момента ситуацията е кризисна и от финансова гледна точка публичният сектор губи от несъбрани такси в горските стопанства немалки суми. Вече два месеца след въвеждане на новите законови правила, легитимиращи събирането на трюфели и диворастящи гъби като професия, а вероятно и през март, системата ще бъде блокирана и това неминуемо носи загуби както на събирачите, така и на търговците и преработвателите. Това се дължи на отказа на администрацията в земеделското министерство да разработи механизъм на работа по новите законови правила, договорени между бранша и министъра на финансите Асен Василев и гласувани от НС, посочи Иван Калоянов от Националния съюз на българските ловци на трюфели.
По неофициални данни ловците на трюфели в България са около 30 хил. души. Те са предимно от райони с трайна безработица, хора от малцинствата, пенсионери и инвалиди, за повечето от които това е допълнителен страничен доход, често и спасителен. Събирачите на диворастящи гъби са поне около 60-70 хил. души, което означава, че в бранша общо са заети около 100 хил. българи. По статистика на НСИ годишният износ на трюфели от България е около 500 тона, а добива на диворастящи гъби е около 1000 т годишно, но оборотите в бранша са променливи в зависимост от клима. Диворастящи гъби и трюфели има в цяла България, но количествата са различни в отделните региони. При някои видове трюфели страната ни е на челни места в Европа, а при летния трюфел е номер едно в света. Изкупната им цена на килограм е около 70-80 лв. При диворастящите гъби основни конкуренти на България са Румъния, Македония и Сърбия, а напоследък Турция, Русия и Беларус.
„Търговците на диворастящи гъби не получават абсолютно никакви помощи и субсидии от държавата, не са включени в никакви програми на ЕС. Става въпрос за регламент, не за финансови средства. Не плачем за пари, а искаме правила, които да позволят на десетки хиляди хора да се трудят и да се прехранват“, подчерта Юлиян Колев, председател на асоциация „Горски гъби“. Той добави, че условията, които създава държавата, не позволяват онкурентноспособност и равнопоставеност на европейския пазар, а почти цялата продукция отива за износ. Той подчерта, че браншът се обединява около три изключително важни приоритета. Първо – плащане на таксата за дейността на едно място, второ – издаване на национално позволително и трето – отпадане на задължителното планиране.

Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново