Ясни са основните кандидати за кмет на В. Търново, листите още се редят

Публикувано на вт, 12 сеп. 2023
6134 четения

Ясни са основните кандидати за кмет на община В. Търново за предстоящите местни избори. Макар от седмици в публичното пространство да са ясни имената на претендентите за поста от ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“, едва тази седмица те бяха съобщени официално. Все още обаче не са ясни имената на кандидатите за общински съветници не само на двете формации, но и на останалите участници в местния вот.
Настоящият кмет на община В. Търново Даниел Панов е номиниран за четвърти мандат от партия ГЕРБ. Той беше издигнат единодушно от местната структура още през юли, но се очакваше утвърждаването му от Националния съвет на партията. За първи път Даниел Панов пое поста през октомври 2011 г., като кандидат на ГЕРБ.
Даниел Панов е роден във В. Търново. Завършва специалност „Публична администрация“ във ВТУ и „Машинно инженерство“ във ВВОВУ „Васил Левски“. Бил е в Българската армия, като помощник-комендант и командир на взвод (1989 – 1999), командир на рота (1996 – 1999), комендант (1999 – 2002). През 2002 г. става управител на общинската фирма „Царевград Търнов“.
Кандидатът за кмет на „Продължаваме промяната – Демократична България“ е арх. Йордан Терзийски, който в момента е народен представител от областта. Номинацията му бе обявена в понеделник от съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.
Арх. Йордан Терзийски има над 15 години опит в проектирането на жилищни, обществени сгради и интериори на територията на България, Нидерландия и Великобритания. Участник е в редица международни форуми и има публикации по архитектурни, инфраструктурни, екологични и други теми. Придобива средното си образование в ПМГ “Васил Друмев” във В. Търново, след което продължава образованието си в УАСГ в София. Завършва курсовете “Microeconomics of competitiveness” и “Running a nation” в Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към СУ “Св. Климент Охридски”.
От партия „Възраждане“ залагат на главния редактор на в. „Борба“ Стилян Найденов. Той бе и първото име, което официално бе обявено за предстоящия вот. Найденов има три награди за журналист на годината от Българската асоциация на регионалните медии, две национални награди за разследваща журналистика, една от които „Св. Кирил Философ“.
Без изненади е кандидатурата на ВМРО, които отново залагат на доц. Милен Михов. Той бе депутат в 43-ото и 44-ото Народно събрание, зам.-председател на Комисията по образование и наука.
Засега остава неясно кой ще е кандидатът за кмет на БСП. Както „Янтра ДНЕС“ писа, за позицията са номинирани петима души. Това са председателят на местната структура Михаил Михалев, Димитър Чолаков, Стоян Витанов, Николай Петров и Димитър Манолов. Имената им станаха ясни след общинската конференция, която според запознати е преминала при скандали и сериозно напрежение заради предварително подредената листа за общински съветници. Тя обаче може да се окаже съвсем различна след заседанието на националното ръководство на БСП, което ще се проведе на 16 септември. Подобни размествания на кандидатите са се случвали при формирането на листите за народни представители.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново