Владимир Маринов, водач на листата на ЛИДЕР за Великотърновска област: “Малкият бизнес може да стартира до 24 часа”

Публикувано на ср, 8 май 2013
447 четения

Владимир Маринов определя себе си като активен човек от реалния сектор. Вярва, че българският предприемачески дух може да изведе страната от кризата. Роден е в Пловдив. Средното си образование получава в Езикова гимназия “Иван Вазов”. Завършва Държавния институт за международни отношения в Москва към Министерство на външните работи на Руската федерация със специалност “Международни икономически отношения”. Развива активен бизнес в областта на туризма и земеделието, като обработва 10 000 декара с насаждения, и дава хляб на над 200 души. От 2012 г. е заместник-председател на ПП ЛИДЕР. Водач на листата на ЛИДЕР във Великотърновски избирателен район. 

– Г-н Маринов, успяхте ли да се запознаете с проблемите на хората от областта. Имате ли конкретни решения за тях?
– Наясно съм с всички проблеми в региона. Имам конкретна идея за изваждане на общинските болници от финансовия колапс, в който тънат от години. Десетки жители на Свищов ми се оплакаха, че има опасност крайдунавският град да остане без здравно заведение. Хората са притеснени, защото най-близките лечебници са в Плевен, Русе и Велико Търново и са отдалечени на по 80 км от Свищов. Много пари са наляти през годините от общинската хазна в болницата, но безрезултатно, и тя отново е с огромни дългове. Проблемът може да се реши с приватизация на въпросните здравни заведения особено когато държавата нехае за съдбата им. Когато един обект е частен, контролът върху него е по-строг и няма да се допусне източване на средства. Процедурата може да се осъществи, като се поемат конкретни ангажименти за запазване на болниците като многопрофилни, да има модерно оборудване, както и да се привлекат добри специалисти срещу примамливо заплащане. Заедно с останалите кандидати в листата на ЛИДЕР сме насочили вниманието си и към други стратегически обекти в региона, които са от национално и дори международно значение. Сред приоритетите ни са съживяването на международното летище в Горна Оряховица и оздравяването на поделението на БДЖ в града. За аеропорта ще разработим нова стратегия за развитие, с която ще привлечем вниманието на родни и чужди инвеститори. Реформите в железниците пък трябва да бъдат извършени така, че да се запазят работните места. Когато се даде тласък на икономиката у нас, ще се появи нужда от експерти в отделните отрасли и така високообразовани българи ще могат да се върнат в родината и да имат добре платена работа.
– Какво ще кажете на всички онези, които биха ви определили като парашутист в листата на ЛИДЕР за региона?
– Още при първите си срещи в региона казах пред хората – аз зад партиен лидер няма да се скрия. Ще застана открито с лицето и името си и ще кажа: Това съм аз, това мога. За мен и колегите ми в ЛИДЕР проблемите са тези и пътищата за разрешаването им са такива. Нямам минало, от което да се срамувам, няма да позволя да се срамувам и за в бъдеще. Преди да поемеш куража и отговорността да водиш хора след себе си и да се явяваш на избори, трябва да си извървял пътя си, като си се научил да виждаш и оценяваш проблема, като предлагаш решение, като успяваш да убедиш хората да те подкрепят. Ние така и подредихме листата си – изхождайки от приоритетите по места, защото, да, права сте – всяко едно от селищата в региона на Велико Търново си има своята специфика. Нашите кандидати за народни представители до един са местни хора, безспорни авторитети в населените места, в които живеят.
– ЛИДЕР обещава да съживи България, как?
– Не бих го нарекъл обещание, още по-малко предизборно. Ние казахме, че няма да се включим в общия партиен хор на гръмките обещания, а ще предлагаме конкретни и прагматични решения. Защото днес говорим не за тази или онази партия, а за държавата, и защото днес основният интерес на всички ни е един – съживяването на българската икономика. За нас развитието на българската икономика е националният приоритет, който трябва да поставим и следваме в следващото десетилетие. И за това е нужен консенсус между всички национално отговорни партии. Призовахме за надпартиен консенсус за създаването на национална икономическа доктрина, защото след 24 години преход ние все още нямаме стратегия за това накъде ще вървим, какво ще развиваме, каква страна ще бъде България. Националната икономическа доктрина трябва да стъпи върху стратегията за целенасочено развитие на водещи сектори като селско стопанство, туризъм и енергетика, защото само така ще можем да развием българското производство, да повишим заетостта и доходите на българските граждани.
– Искате малкият бизнес да тръгва за 24 часа, възможно ли е това?
– Лицензионните и разрешителни режими у нас трябва да бъдат сведени до минимум, ако искаме да дадем глътка въздух на бизнеса и той реално да работи, за да има ръст и заетост. Ако България е лидер в нещо, то е по отношение на лицензионните и разрешителни режими, което обаче съвсем не е повод за гордост. За отварянето на съвсем малък бизнес, на едно малко магазинче дори, човек се оказва принуден да премине през иглени уши – през толкова институции преминава. Докато в Германия за 24 часа можеш да започнеш малък бизнес, у нас това и за 24 дни не може да стане. Или както ми казаха представители на малкия бизнес на среща наскоро – седем вида глоби и пет институции ни дебнат постоянно, но насреща възможностите за бизнес ги няма. Нужна е законодателна промяна и въвеждането на европейската административна процедура “мълчаливо съгласие”, вместо т.н “мълчалив отказ”, който със своята бюрократичност мъчи бизнес и граждани у нас. Това ще намали бюрокрацията и ще улесни възможностите за бизнес. За това едно от първите неща, по които трябва да работи следващото Народно събрание, е намаляване на административната тежест.
– Какви реални действия са необходими за съживяване на селското стопанство?
– Българските производители имат нужда от национална управленска стратегия за развитие на сектора, която да ги защитава и подпомага, а не от кампанийна загриженост от избори на избори. Две са основните стъпки: Първата е създаване на благоприятна бизнес среда, чрез която българските производители да създават конкурентен продукт и търговските вериги да имат икономически интерес да партнират с тях. Втората е гарантиране защита на националните интереси в рамките на общоевропейските политики и пазари. Създаването и реалната работа по една национална управленска доктрина ще защити българския бизнес и производители и ще ги направи конкурентоспособни. Защото сега земеделските ни производители са назад в субсидирането с 50 лева на декар още на старта, сравнени с Полша или Чехия. Директните плащания на декар за година у нас са 26,40 лева, а в Полша са 35 евро. И управляващите доскоро казваха: Конкурирайте се. За каква конкуренция може да става въпрос? Да не говорим, че ние сме единствената държава в Европейския съюз, в която има акциз върху горивата за земеделските производители.
Съвременният патриотизъм съвсем не се изчерпва с поднасянето на венци и цветя пред паметниците на националните ни светини. Подпомагането на българското предприемачество и защитата на интересите на българския бизнес от страна на държавата е национално отговорното поведение. Защото почти няма среща с бизнеса в момента, на която българските производители да не кажат: “При тази криза у нас и при свитото потребление ние трябва да излезем на чуждите пазари. Но, как? Кой може да ни помогне? И къде е защитата на националния интерес на българските производители?”
– Българите са затрупани от предизборни обещания, защо хората да ви повярват?
– Защото продължихме да правим това, което правихме и до този момент, да работим и реално да създаваме работни места. Ние не говорим за икономика и за работни места в трето лице, за разлика от всички други партии, защото сме част от българския бизнес и предприемачество. И знаем колко е трудно днес да поддържаш работеща фирма. Много лесно бихме могли да обещаем реформи в здравеопазването, образованието, увеличаване на пенсиите и т.н. Но това ще е несериозно. Да не кажа непочтено към хората. Защото е ясно – пари в бюджета няма. Дори идеята за тегленето на кредит, лансирана през последните седмица-две, според нас, е меко казано, нелогична. Коя фирма би взела едно такова решение, смятайки го за спасително, за да реши финансовия си проблем и плати заплатите на работниците си? Ще теглиш кредит за заплати този месец. А следващият? Нито кредит, нито раздаването на социални помощи би решило проблема, това може да стане единствено чрез вкарването на рeални пари в икономиката, чрез подпомагане на бизнеса и българското предприемачество, за да има работещи фирми, заетост и реален ръст.
– Кой е Владо Маринов извън политическата рамка, в която го поставя предизборната кампания?
– Рамка ли? (усмихва се) За мен предизборната кампания не е билборд или рекламен клип, който ме поставя в някаква рамка. Днес заставам пред хората по същия начин, както съм го правил преди половин година. Живея честно, плащам си данъците, бизнесът ми е публичен. Както казах в началото на разговора ни, няма от какво да се срамувам в живота си досега, няма да позволя и за в бъдеще това да се случи, още по-малко като влизам в “предизборни рамки”. Съвременните политици достатъчно ни накараха да вървим наведени, гледайки във върха на обувките си. Аз искам да гледам хората в очите.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново