Вече 2 години общините едва оцеляват, оплакаха се кметовете на ГЕРБ

Публикувано на вт, 17 ян. 2023
400 четения

Липсата на адекватно управление от последните правителства през изминалите две години доведе общините до хаос и борба за оцеляване, заявиха кметовете от ГЕРБ във Великотърновска област. Съвместна пресконференция дадоха кметът на В. Търново Даниел Панов, на Горна Оряховица Добромир Добрев, на Лясковец Ивелина Гецова, на Свищов Генчо Генчев и на Елена Дилян Млъзев.
„Мащабните проекти като АМ “Хемус”, пътя Русе – Велико Търново, Северния пътен възел бяха спрени и е редно държавата да помисли какъв огромен проблем е това и да не бъде такава разликата с Южна България. По времето на ГЕРБ общините получаваха много средства, а от две години всичко е в хаос. Дано тази година поне да има някакъв старт“, заяви инж. Даниел Панов. “В последните месеци със служебния кабинет постигнахме много неща, които бяха забатачени досега. С тях имаме добра комуникация. Надявам се да има нормално правителство, което да се вслушва в проблемите”, коментира Даниел Панов, който е и председател на НСОРБ.
През последните две години общините са в хаос. Най-големият проблем е липсата на републикански бюджет, който никой не знае кога ще се приеме, допълни Добромир Добрев. “Работим с бюджет от м.г., а трябва да вдигнем минималната заплата. Няма ясна позиция по програмите за кандидатстване, работим на тъмно. При ГЕРБ имаше ясни правила за кандидатстване по проектите, имаше перспектива, а сега се сменят постоянно”, посочи още градоначалникът на Горна Оряховица.
Една община без бюджет е “ден за ден”, без плановост и сигурност, подкрепи го кметът на Лясковец Ивелина Гецова. “При последното управление времето за местната власт е спряло. Липсата на правила води до липса на планиране. Бяхме обвинени, че сме контра на “Продължаваме промяната”, а ние просто се опитваме да оцеляваме. От 2 г. сме в битка за оцеляване”, каза още Гецова. Тя даде пример като медик, че държавата и общините са един организъм, но той е болен, защото е попаднал не в ръцете на лекари, а на знахари.
Кметът на Елена Дилян Млъзев припомни за проектите в общината, реализирани при последния кабинет на Борисов. Ремонтиран е централният площад за 630 000 лв., завършено е разширението на училището в с. Майско за 800 000 лв. Млъзев даде нагледен пример с пътя от Лясковец към Елена, който е част от републиканската пътна мрежа. 30 км от него бяха обновени по времето на ГЕРБ, а оставащите 12 км така и останаха в отчайващо състояние.
Най-важното в едно управление е пряката връзка между местната и държавната власт. При ГЕРБ знаехме при кого да отидем, сега няма кой да чуе въпросите ни, заяви кметът на Свищов д-р Генчо Генчев. Той също даде пример като лекар, че по време на пандемията общинските болници са знаели как да работят и е имало адекватна реакция от тогавашния здравен министър проф. Костадин Ангелов, докато сега са оставени на произвола, а недостигът на лекарства си е престъпление. Чуваемост сега има само между НСОРБ и служебното правителство, каза свищовският кмет.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново