Венцислав Спирдонов – председател на Великотърновски общински съвет: “Управлението на колективните нагласи и желания винаги е включвало калкулиране на реалните възможности”

Публикувано на вт, 19 сеп. 2023
632 четения

– Г-н Спирдонов, каква е равносметката за работата на Общинския съвет във В. Търново за изминалите 4 години?
– Общинският съвет работи спрямо своята “длъжностна характеристика”, определена от Конституцията и законите на държавата. И този мандат нямаше група “Лев”, не се работеше за бизнес интереси, а за избирателите ни. Дано и в новия общински съвет да се сформира стабилно мнозинство, защото раздробяване по групички ще доведе до “извиване ръцете” на кмета, в полза на лични интереси.
Естествено е, че имаше партийни дрязги, но това е в основата на демокрацията. Лично аз съм удовлетворен от колегите си, може не всеки да се е изказвал, но всеки работеше по различни казуси. Проведохме 60 заседания, средно с 50 точки, т.е. имали сме над 3000 казуса. Отделно от това са решените проблеми на нашите избиратели. И ако повечето решения са вземани без особени дебати, то това е заради добрата работа на кметската администрация. Няма как да се случват нещата за един град, ако Общинският съвет е в постоянна конфронтация с мажоритарно избрания кмет. Съветниците много добре осъзнават ролята си и аз съм им благодарен, че не се превърнах в “Класен” – за двата мандата не съм наложил нито едно наказание.
– Кои от приетите решения считате като успех на местния парламент?
– Всяко решение е успех. Всеки човек е важен и не бива да омаловажаваме пчелина в някое село за сметка на някой доклад. Безспорно най-важното решение е бюджетът за годината. Но тук не трябва да забравяме мисълта на Бисмарк – “Политиката е изкуството на възможното”. Управлението на колективните нагласи, желания и нужди винаги е включвало калкулиране на реални възможности, обикновено в интерес на едни и в ущърб на други. Да, реалността е проблем. В нея демокрацията е въпрос на осъзнати ограничения, а корекциите на несправедливостта са възможни, когато тя се възприеме като част от по-голямата и обща справедливост на трудния, но истински живот.
– Вие също имахте редица предложения, които срещнаха подкрепата на колегите ви. Кои от тях смятате, че са най-полезни?
– Определено като решение е фонд “Заедно” – подпомогнати десетки млади специалисти от община В. Търново, подпомогнати са наши съграждани. Но пак се връщам на темата за важни и маловажни въпроси – нима възраждането на Хуманитарна гимназия е маловажно?! Детайлите са най-важни в живота. И не е работа на гражданите да ги видят, но всяко действие е поредица от детайли.
– За какво не ви стигна времето през тези 4 години?
– За много неща, но най-вече да обясня какви са правомощията на Общинския съвет, на Общината, на правителството, на съда, на парламента и др. Хората често не разбират тези основни правни понятия и не знаят как да подходят. Да, без съмнение публичността на основни права и задължения на гражданите ще доведат до решаване на много проблеми. Ако един човек знае, че е в правото си или че има задължение, то това би допринесло за по-бързото решаване. Тогава ще отпадне темата “аз имам човек”, защото ти самият ще си човекът, който знае как и къде. Със сигурност това включва и развитие на електронните услуги, изграждане на механизми за минимална субективност. Аз мисля, че нашият общински съвет има много добри правила и механизми. Ние бяхме първенци в публичността на материалите, тяхната регулярност, видеоизлъчвания, работа по време ковид, участие на граждани и т.н.
– Като председател на НАПОС, кои според Вас са основните трудности, пред които са изправени местните парламентаристи?
– Има места, където има конфликти между общински съвет и кмет. Реално няма как да се уредят силово отношенията между двете институции. И мисля, че трябва да се работи в тази насока в националния парламент. Не трябва гражданите да страдат от егото на институциите.
– По какви теми работихте с колегите от НАПОС?
– Благодарение на добрите практики, които въведох през първия си мандат, колегите от цялата страна ме избраха за председател на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България. Основните четири цели пред асоциацията: сътрудничество и посредничество между общинските съвети при разработването на обща стратегия и реализиране на програми за укрепване на местното самоуправление и гражданското общество, както и за устойчиво развитие на органите за местно самоуправление; повишаване знанията и уменията на председателите на общински съвети и на общинските съветници с оглед по-силно и насочено към гражданите местно самоуправление; изучаване и разпространение на българския и чуждестранния опит в областта на местното самоуправление; разширяване и обогатяване на общественото разбиране за ролята и важността на местното самоуправление, както и участието на гражданите в него. Ковид кризата доста попречи на работата ни, но със сигурност гласът на общинските съвети вече се чува.
– Какви законодателни промени са необходими, за да се усъвършенства работата на местното самоуправление?
– Децентрализация. Това е решението и дано парламентаристите променят държавата в тази насока.
– Вие поставихте началото на инициативата “Ела в библиотеката”, която стана традиционна. Имате ли обратна връзка колко деца са се включили в нея през годините?
– Една от най-значимите инициативи от годишния културен календар на Регионална библиотека “Петко Р. Славейков” през последните години е лятната кампания “Ела в библиотеката”. С радост отчитаме, че кампанията става все по-разпознаваема и любима на ученици, учители и родители. През годините е наричана по различен начин: “Весело лято в библиотеката” през 2017 г., “Ела в библиотеката с приятели” през 2019 г. и 2020 г., но винаги основното мото “Ела в библиотеката” е било водещо. Желанието ни с екипа на библиотеката, още от създаването на кампанията и първото ѝ излъчване през лятото на 2017 година, е с дружни усилия да спомогнем за повишаване на грамотността на младите и да насърчаваме интереса на младото поколение към книгите и четенето. С превръщането на кампанията в устойчива инициатива вярваме, че сме успели да провокираме подрастващите да четат все повече художествена и научнопопулярна литература, с което да обогатяват своята обща култура. Всяка година на първи юни по случай празника на детето се дава старт на лятната кампания, в която участие могат да вземат всички ученици от първи до дванадесети клас, които са регистрирани читатели на Регионална библиотека. По справка в различните години в надпреварата участват между 2000 и 3500 ученици от града и областта, които на база своите заети книги в периода между 1-ви юни и 15-и септември се стремят да са сред големите победители.
– Според вас доближи ли се местната власт до гражданите?
– Местната власт е най-близо до гражданите. Лично аз промених правилника на Общинския съвет, така че председателят да има задължителна приемна всеки последен понеделник на месеца. Идвали са стотици хора, дори и на единици да съм помогнал в тези месечни срещи – значи съм успял в работата си.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново