“Енерго-Про” и селските кметове заедно чистят просеки под мрежата

Публикувано на вт, 18 Дек. 2012
646 четения

“Енерго-Про” и селските кметове ще си помагат и заедно ще чистят просеките под електропреносната мрежа, за да намалят авариите през зимата. За това се договориха местните шефове на “Енерго-Про” Пенчо Минчев и Иван Петров с кметовете на населените места от община Велико Търново. Срещата беше инициирана и свикана от кмета Даниел Панов след поредицата общоселски събрания, на която хората се оплакаха от прекъсвания на електрозахранването, много провиснали проводници, непостоянно напрежение, ненавременно отстраняване на паднали дървета и клони по електропреносната мрежа и проблеми с трафопостовете. Като цяло кметовете на великотърновските села са доволни от работата на техническите екипи по места, но проблемите възникват с неподновяването и неподдържането на съоръженията и трасетата.
Обясних на кметовете, че при възникване на авария в селото, първо, са длъжни да се обадят на единния телефон, за да се регистрира аварията, и след това могат да звънят на ел. техниците и нагоре по йерархията, включително и на мен, разменихме си координатите, за да отстраняваме по-бързо повредата, каза за “Янтра ДНЕС” след срещата регионалният шеф на “Енерго-Про” Пенчо Минчев. Кметовете ще бъдат информирани за одобрената инвестиционна програма на дружеството за следващата година, за да знаят какво предстои да бъде направено за подобряване на електрозахранването на управляваните от тях населени места. Поех ангажимент пред кметовете да направим проверка на всеки техен сигнал за провиснали проводници по мрежата, а те ми обещаха, че с местна работна ръка ще помогнат за разчистване на просеки под проводниците, каза Минчев.
Той обясни, че вече е направена модернизация на автоматиката на подстанцията в местността Дълга лъка и в момента системата се донастройва. В някои от населените места предстои да бъдат направени нови трафопостове, а в други подмяна на мрежата.
На срещата с кметовете от “Енерго-Про” заявиха, че големите аварии възникват най-вече с далекопроводите, към които са свързани съоръжения, към които компанията няма отношение и е трудно да ги регулира, както е случаят с 64-километровото трасе Шемшево – Пушево.
З. ХРИСТОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново