Велико Търново с пешеходна зона, „Възраждане“ предлага решение

Публикувано на чт, 12 окт. 2023
6018 четения

Проект за пешеходна зона във Велико Търново представи „Възраждане“. Създаването на обособено място за пешеходци е една от мечтите на великотърновци, но досега никой не е успявал да предложи конкретно решение, въпреки обещанията на всички кандидати за кметове. Предвидена е и нова организация на трафика за pудобство на жителите и гостите на града в централната част на града. Идейният проект е дело на инж. Богомил Консулов, в съдействие на кандидата за общински съветник инж. Александра Трифонова, както и архитекти от екипа на „Възраждане“. За изграждането му обаче от формацията предвиждат широка обществена дискусия, тъй като във философията й за управление са предвидени местни референдуми по всички важни въпроси, които засягат градоустройството.
Велико Търново може да има своята пешеходна централна зона, която ще даде за града и гостите му тази така липсваща съставна част на градоустройството му, коментират от „Възраждане“. „Винаги сме разполагали с подходящата за тази цел улица, но не и с достатъчна прозорливост за възможностите. А те се откриват много лесно след съответна промяна в транспортната схема на градския център и отклоняването (изцяло) на движението от бул. “Васил Левски”, в частта от студентския стол до ул. “Цар освободител” (Театъра), обобщава концепцията инж. Консулов.
Измествайки и реорганизирайки основния трафик от Съда, на изток, по ул. “Бачо Киро” и веднага вляво по ул.”Цар Самуил”, продължавайки направо по ул. “Марно поле” (в частта й под „Славяни“), се достига до Военния клуб с двете еднопосочни улици от изток и от запад на него, по които съответно ще се навлиза и излиза от своеобразно “кръгово” движение, в каквото ще се превърне като подчертан акцент паметникът “Майка България”. Предвидено е да се променят посоките на няколко околни улици, с което трафикът получава дори оптимизация.

Пешеходната зона на това място е подходяща, заради естественото местоположението и фактът, че е районът е от малкото равни в града ни. „В допълнение – има перфектна ориентация спрямо географските посоки и слънцегреенето, защото като цяло е югозапад-североизток. Така се получава балансирано осветяване и засенчване на отделни участъци, в отделните периоди на годината и винаги всеки ще може да намери своето предпочитано кътче – да пие студена или топла напитка със своите гости, с приятелите, да хапне на обяд с колегите или просто да седне на някоя от множеството удобни пейки и да съзерцава красиво озеленената централна ивица на улицата, с дръвчета, декоративни храсти, обхванали поредицата от арки, които ще бъдат монтирани през определено отстояние или да се любува на изящния паметник, на славен търновски владетел, който незаслужено тъне в забвение досега! А представете си, на фона на предстоящите коледно-новогодишни празници, същите тези озеленени с естествена растителност арки, окичени с новогодишна украса, приветствия и пожелания – такава пешеходна зона липсва, но можем да я имаме“, казва още инж. Консулов.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново