Въвеждат строги мерки за дърводобива в региона

Публикувано на вт, 18 Дек. 2012
433 четения

Даниел Панов внася в Министерски съвет законодателни инициативи за решаването на проблема с щетите от дейността

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов събра на едно място всички фирми и институции, отговорни по проблемите с дърводобива в региона. Тировете, натоварени с по 20 до 40 т. дърва, напълно са разбили селските пътища. “Много от свлачищата, пропадащите мостове и разрушените пътища в планинските села са предизвикани основно от дърводобивните фирми. Не е редно печалбите на едни да предизвикват проблеми и страдания на другите и щети върху обществената инфраструктура”, коментира Даниел Панов. Така по думите му се получава наливане на общински пари от пусто в празно за ремонта на пътища.
За последните драстични нарушения в тази насока припомни областният управител проф. Пенчо Пенчев. В новоремонтирания проход Елена – Твърдица за над 11 млн. лв. на няколко пъти губернаторът е заварвал тирове, пълни с дърва, при ограничение за преминаване през Твърдишкия проход на МПС до 10 тона.
Дърводобивната фирма “Дари лес” предложи от името на дружествата в бранша да се върне старата комунистическа такса, когато дърводобивните фирми са плащали такса “път” по 2 лева на кубик добита дървесина. Можем да върнем тази такса с общинска наредба и да актуализираме размера й. Така само за няколко месеца селските кметове от пътната такса на дърводобивните фирми ще си изкарат годишния бюджет за ремонт на пътищата, коментира пред “Янтра ДНЕС” кметът Даниел Панов.
“В момента сечта е почни неконтролируема. Лесовъд издава позволително за сеч и дърводобивната фирма влиза. Преди да започне добивът на дървесина, това трябва да се съгласува с Общината, ДАИ, Областното пътно управление, за да няма сеч “до голо”, което създава предпоставки за свлачища”, посочи кметът на В. Търново.
От Държавното горско стопанство “Болярка” поеха ангажимент в държавните гори да се подобри работата и да се засили контролът. Основният проблем е да се изведат от анонимност хората, които влизат в гората за сеч.
В селата щетите са огромни, тежките тирове, освен че разбиват пътищата, от вибрациите им се рушат и къщите на хората. Най-остър в проблематиката беше кметският наместник на Войнежа Стефан Стефанов. “В активния сезон селото е осъмвало със стотици дървосекачи и над 50 коня. След тях е потоп. Пътя към Войнежа е превърнат на “юфка”, мостът е подкопан и основите му са във въздуха. Нарушителите плащат глобите си и продължават”, коментира Стефанов. Той заяви, че хората от Войнежа са готови на гражданско неподчинение срещу произвола на дървосекачите, като легнат на шосето.
Областният управител е издал заповед до Коледа да бъдат подменени всички стари и изкривени пътни знаци в региона и да се поставят допълнително нови, указващи ограничението за движение на тежкотоварни камиони.
“За да си намалят разходите, вместо да изпратят два-три камиона за добитата дървесина, фирмите изпращат един тир от 40 тона и щетите за пътищата са сигурни”, коментира проф. Пенчев. Той и кметът Панов са единодушни, че трябва да бъдат определени претоварища, където тировете да чакат, а до там дървата да се извозват с по-лека техника.
Комисар Живко Коцев, директор на ОД на МВР, заяви, че ако е е необходимо, ще бъдат ангажирани всички полицаи и нито един камион няма да влезе и да излезе от горите.
До 27 декември Даниел Панов постави срок на кметовете и институциите да излязат с предложенията си как заедно да се справят. “До 15 януари догодина е срокът да подготвим решение. Предложенията за законодателни инициативи за решаването на проблема с щетите от дърводобива ще представя в Министерски съвет”, каза Даниел Панов.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново