Въпросът за тролеите в старата столица пак е на дневен ред

Публикувано на ср, 27 Ное. 2013
721 четения

Ще бъде ли възстановен тролейбусният транспорт във Велико Търново е въпрос, който отново излиза на дневен ред. Общинските съветници от БСП Стоян Витанов и Желка Денева поставят питане пред кмета Даниел Панов. Очаква се градоначалникът да отговори на ноемврийската сесия този четвъртък.
Гражданите от кварталите “Кольо Фичето” и “Чолаковци” проявяват интерес към възстановяването на тролеите, които бяха спрени преди близо7 г. при строежа на пътен възел “Качица”.
Изграждането на тролейбусната инфраструктура във В. Търново продължи 5 г. и приключи в края на 1989 г. В резултат на целенасочената държавна политика през 80-те години на миналия век тролейбусният транспорт беше въведен в 17 града. Четвърт век след това тролеите са спрени само във Велико Търново, посочват Витанов и Денева.
“От тролейбусната инфраструктура в старата столица днес е останал само скъпоструващ паметник на бездействието във вид на стълбове и жици, подложени на ерозия и апашки набези, както и изтърбушени токоизправни станции”, посочват червените съветници. Според тях е абсурдно решаването на един инфраструктурен проблем, какъвто е строежът на ПВ “Качица”, да бъде за сметка на обезсмислянето на вече изградена друга инфраструктура – на тролейбусния транспорт. Витанов и Денева припомнят, че в управленската програма на кмета Даниел Панов е заложено проучване за възстановяване на тролеите. Съветниците поставят въпроса за състоянието на стълбовете, електропроводите и трите токоизправни станции в контекста на тяхното повторно въвеждане в експлоатация.
З. ХРИСТОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново