В. Търново и Г. Оряховица са сред общините с най-големи разходи срещу бедствия и аварии

Публикувано на пт, 17 февр. 2023
354 четения

В. Търново и Г. Оряховица са сред петте общини в България, извършили най-големи разходи за дейности, които са свързани със защитата на населението срещу бедствия и аварии. Това показват данните на Института за пазарна икономика, които са за периода 2019- 2021 г. и са предоставени от Министерството на финансите съгласно разпоредбите на закона за достъп до обществена информация и са свързани най-вече с неотложни дейности по защита на населението, превенция срещу вредните последствия, както и ликвидиране на последствията от такъв тип събития. За разглеждания период общините у нас са похарчили малко над 203 млн. лв. за защита срещу бедствия и аварии. Най-големи разходи са извършили общините Бургас, Столична, В. Търново, Белово и Г. Оряховица, като всяка от тях е отделила между 4 и 8 млн. лв. За периода 2019-2021 г. разходите на Община В. Търново за тази дейност са 7 384 873 лв., показват данните на ИПИ. За Община Г. Оряховица са 4 725 470 лв. За сравнение за Столична община за същия период разходите са 7 681 074 лв. Малката община Белово е изразходвала 6 662 995 лв., а на първо място е Бургас с 8 162 480 лв.
Струпването на разходи се наблюдава поради високия риск от наводнения в общините с големи реки на тяхната територия или близост до морето, както и заради обширните земеделски и горски райони, където през лятото често се случват пожари, отбелязват от ИПИ.
Близо половината общини (127) имат сравнителни ниски разходи – под 250 000 лв. за разглеждания период, като такива са повечето общини в източната част на страната. В 15 общини не са отчетени разходи по тези дейности, което означава, че там или не са възниквали кризисни събития, или общините не са отделяли средства, за да се предпазват, или да се справят с последствията от тях.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново