В Горна Оряховица започна проверка на договорите за наем на общински жилища

Публикувано на пт, 5 ян. 2024
4794 четения

В ход е проверка на всички договори за наем на общински жилища. Служители от администрацията вече обхождат и апартаментите, за да проверят на място кой точно ги обитава.
“Жилищата са общо 140, повечето от тях са в лошо състояние, защото не са поддържани. Наемите им са нищожни – между 7 и 40 лв., но получих много сигнали, че масово в тях не живеят нуждаещи се семейства, а хора, които не отговарят на критериите. Наред с това ме алармираха, че съществува практика официалните наематели да преотдават общинските жилища на трети лица. Други пък се водят наематели на Общината, а от години живеят в чужбина. Няма да се поколебая да предприема мерки по извеждане на такива хора от общинските имоти”, заяви горнооряховският кмет Николай Рашков.
Той посочи и конкретен случай. “Става дума за дамата, ръководила отдела за обществени поръчки в Общината, която е напуснала работа в деня, в който полагах клетва като кмет. Тя е пряко отговорна за всички финансови санкции за милиони, които Горна Оряховица е понасяла заради лошо проведени процедури.
И тази жена е с преподписан в края на септември договор за наем на апартамент от 62 кв.м срещу 37,89 лв. месечно. Оказва се още, че тя притежава собствено жилище и съвсем не отговаря на критериите. Няма начин да оставя тези неща така, а има ли невярно декларирани данни ще се произнесат компетентните институции”, допълни градоначалникът.
Заедно с ревизията на договорите и състоянието на жилищата са започнали и няколко процедури за продажба на общински апартаменти. Това също е част от плана на местната власт за финансово оздравяване на Общината.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново